ĐONLAGIĆ ODGOVORIO RADONČIĆU: “Ne biraju narodi nego građani”

“Moramo učiniti sve da Bošnjaci i četvrti put ne izaberu Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva”, kazao je lider SBB-a Fahrudin Radončić u intervjuu za mostarski Večernji list.

Nakon objavljenog intervjua uslijedila je i reakcija Dženana Đonlagića, zastupnika DF-a u Predstavničkom domu PSBiH.

„To se neće pitati Fahrudin Radončić, nego samo građani sa pravom glasa koji će birati članove Predsjedništva BiH. Neka građani na izborima kažu šta misle o ovome naopakom tumačenju Ustava BiH. Narodi ne biraju, nego građani. U Predsjedništvu BiH ne sjede predstavnici naroda!“, napisao je Džonlagić.

Podsjećamo, izmjene Izbornog zakona BiH čini se, bar za sada, su nemoguća misija.

Tokom jučerašnjeg dana u javnosti su se pojavile glasine da bi u narednih desetak dana u Briselu mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Navodno, u Briselu bi se uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo razgovarati o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, te paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona. Podsjećamo, principi o kojima se pregovaralo u Sarajevu nisu zadovoljili provođenje presuda Evropskog suda za prava niti Mišljenje Evropske komisije na koje je Evropsko vijeće u svojim posljednjim zaključcima skrenulo pažnju.

Međutim, kako iz više izvora saznaje Novinska agencija Patria, u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini uopće nisu poznate informacije o skorijim pregovorima, te se vjerovatno radi o nagađanjima koje su više izraz želja zvaničnog Zagreba, negoli o saznanjima koja upućuju na otvaranje nove runde razgovora.

SB