Vijesti

IDE SE NA SVE ILI NIŠTA:”Moguć nastavak pregovora o izbornom zakonu u Briselu”

U narednih desetak dana u Briselu bi mogao biti održan još jedan krug pregovora o izmjenama Izbornog zakona, potvrđeno je za N1 iz više izvora. U Briselu bi se uz medijaciju najviših zvaničnika trebalo razgovarati o izbornom modelu po principima o kojima se pregovaralo u Sarajevu, te paketu integriteta koji pretpostavlja tehničke izmjene zakona. Na ovome snažno lobira Hrvatska, na čije je insistiranje nedavno usvojena i posebna izjava lidera EU o neohodnosti izborne reforme.

Lideri EU nedavno su usvojili Strateški kompas u kojem se navodi i Bosna i Hercegovina, konkretnije, njena ustavna struktura, a nakon insistiranja Hrvatske.

“Stabilnost i sigurnost ne smiju podrazumijevati same po sebi, pogotovo zbog pojačanog vanjskog uplitanja, kao i zbog mogućeg prelijevanja trenutne krize na istoku Evrope“, navedeno je u izjavi koja je na insistiranje Hrvatske dopunjena:

“U tom smislu od posebnog je interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zasnovani na načelu jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, kako je zacrtano u Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i proces reformi na europskom putu”, navedeno je u starteškom dokumentu EU.

U posebnoj izjavi istog dana lideri u Bosni i Hercegovini su pozvani su i na finaliziranje ustavne i izborne reforme, vitalne za stabilnost i punu funkcionalnost zemlje. U tom kontekstu najavljen je angažman evropskih političara na najvišem nivou.

Vlada Nizozemske ranije je saopćila kako pozdravlja odluku Evropske unije o usvajanju Strateškog kompasa, ali i da žali zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži i reference koje se odnose na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda, odnosno kako niti jedan zakon, koji dodatno produbljuje etničke podjele, ne bi trebao biti usvojen. S ovom izjavom složili su se Luksemburg, Belgija, ali i Njemačka.

U međuvremnu kako je potvrđeno za N1, ambasadori SAD, OSCE i delegacije EU u BiH poslali su Intereresornoj radnoj grupi za izbornu reformu tekst paketa o integritetu izbora. Radi se o tehničkim izmjenama Izbornog zakona o kojima se također pregovaralo u Sarajevu. Protiv su bili pregovarači iz HDZ BiH koji insistiraju da se izmjene izbornog paketa mogu podržati samo u paketu sa izbornim modelom za Predsjedništvo i Dom naroda FBiH.

U paketu kojeg su dostavili ambasadori nema prijedloga HDZ-a o izboru članova Centralne izborne komisije koje bi pored Predstavničkog, trebali i podršku Doma naroda Parlamentarne skupštine. Također, u paketu integriteta nema ni prijedloga SNSD-a o ukidanju glasanja putem pošte.

U SDA su ranije potvrdili da će osigurati glasove da se paket integrieta nađe u parlamentarnoj proceduri, ukoliko to pitanje ne bude usaglašeno na sjednici Interresorne radne grupe.

N1

To Top
$(".comment-click-1834").on("click", function(){ $(".com-click-id-1834").show(); $(".disqus-thread-1834").show(); $(".com-but-1834").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });