Dok Njemački političari žele zaustaviti proces prenošenja imovine na RS, Italija navodno koči”

Dok se njemački političari zalažu za zaustavljanje prenošenja državne imovine Bosne i Hercegovine na entitet Republiku Srpsku, Italija to navodno “koči”, navodi Der Standard.

Prema pisanju ovog austrijskog lista, njemački političari su reagovali na činjenicu da je u februaru Narodna skupština Republike Srpske izglasala zakone koji “bi postavili temelj za otcjepljenje RS-a”.

Među ovim zakonima je Zakon o nepokretnoj imovini, prema kojem bi državna imovina postala vlasništvo RS.

“Budući da je Ustavni sud BiH trenutno potpuno zatrpan, vjerovatno će proći mjeseci prije nego što sud naredi obustavu primjene zakona dok se ne razjasni ustavnost pravnog akta”, navodi novinarka Adelheid Wolfl.

Specijalnog izaslanik Njemačke za zemlje zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, ističe da je Njemačka opredijeljena za “restriktivne mjere” protiv onih “koji dovode u pitanje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, te da to uključuje i člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

“Ovi ljudi uključuju gospodina Dodika kao pokretačku snagu, ali i njegovo okruženje. U bliskom smo kontaktu sa našim evropskim partnerima i sa SAD-om i Velikom Britanijom”, rekao je Sarrazin.

Njemački poslanik Adis Ahmetović (SPD) traži da interveniše Ured visokog predstavnika Christiana Schmidta po ovom pitanju.

“Visoki predstavnik mora odmah da zaustavi ovaj projekat. To je još jedan pokušaj Milorada Dodika da podriva vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i na kraju još jedan pokušaj secesije. To se mora zaustaviti”, izjavio je Ahmetović za Der Standard.

Wolfl ističe da aktivnosti Visokog predstavnika u velikoj mjeri ovise o Vijeću za implementaciju mira.

“Prema riječima diplomata, posebno se navodi da je Italija na kočnici u Vijeću za implementaciju mira kada je u pitanju pokazivanje crvene linije Dodiku i korištenje bonskih ovlasti za zaustavljanje zakonodavnih projekata”, navodi Wolfl.

Navodni razlog za to je, kako piše Wolfl, činjenica da italijanske kompanije imaju brojna ulaganja u RS.