Zabranu ulaska u BiH ima 300 osoba: Pogledajte o čijim državljanima je riječ

Zabranu ulaska u Bosnu i Hercegovinu jer “predstavljaju prijetnju javnom redu i miru i poretku BiH”, ima oko 300 osoba. Kako je rekao direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, na spisku je najmanje državljana Srbije.

“Ima preko 60 državljana Crne Gore, oko 70 iz Albanije, isto toliko Turaka i čini mi se 27 državljana Srbije”, rekao je Ujić.

Istakao je kako te odluke i akte donosi Obavještajno-sigurnosna služba BiH i druge sigurnosne agencije te da ih oni ne mogu mijenjati.

“Mi radimo tehnički dio prema zakonu. Dužni smo unijeti te akte u bazu i po njima zakonski postupa Granična policija i Služba za poslove sa strancima”, dodao je.

Podsjetimo, Goranu Petronijeviću, advokatu ratnog zločinca Radovana Karadžića, 25. marta nije dozvoljen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, jer, navedeno je u rješenju, predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH. Ulazak nije dozvoljen ni bivšem komandantu Žandarmerije Srbije Bratislavu Dikiću.

Ujić je govorio i o izbjeglicama iz Ukrajine. Istakao je kako niko do njih neće biti protjeran.

“Služba za poslove sa strancima će biti njima servis. Iznaći će se rješenje da im se omogući humanitarni boravak od šest mjeseci bez plaćanja taksi. No, većina želi dalje da putuje”, naveo je Ujić.

N1