Savjetnik Dodika pozvao je Njemačku da “etnički očisti svoj Parlament od Bošnjaka po uzoru na RS”

Savjetnik Milorada Dodika pozvao je Njemačku da “etnički očisti svoj Parlament od Bošnjaka po uzoru na RS”, piše Danas.rs .

Naime, kako je napisao Milan Tegeltija na Twitteru, “Njemačka rizikuje da sa Adisom Ahmetovićem kao specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan, koji je jasno deklariran kao Bošnjak) doveo u pitanje percepciju objektivnosti ukupne njemačke politike u BIH kod svih drugih naroda na Zapadnom Balkanu”.

Ahmetović je danas stigao u Sloveniju u okviru petodnevnog putovanja tijekom kojeg će posjetiti i Hrvatsku. Ahmetović će u Ljubljani razgovarati o predstojećim izborima u Sloveniji ali i aktualnoj sigurnoj situaciji u regionu i Europi.

“Radujem se stranom putovanju u Sloveniji i Hrvatskoj. Zbog trenutne političke situacije, obje zemlje igraju još važniju ulogu za mir i stabilnost u Jugoistočnoj Europi.

Kao članice EU i NATO-a, imaju veliku odgovornost da doprinesu stabilizaciji i demokratizaciji Zapadnog Balkana, dok istovremeno mogu izgraditi najviše ka jačem približavanju EU i EU integracijama drugih zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Adis Ahmetović, poslanik u njemačkom parlamentu.

U Sloveniji, koja također igra vodeću ekonomsku ulogu na Zapadu Balkana, razgovori sa političarima i naučnicima prvi su na dnevnom redu.

U petak će Ahmetović otputovati u Hrvatsku gdje će se sastati njemačkim ambasadorom u Zagrebu Robertom Klinkeom i predstavnicima civilnog društva i akademske zajednice.

Podsjećamo, u Bundestagu će se naredne sredine održati rasprava o 30. godišnjici početka rata u Bosni i Hercegovini, što je potvrđeno i na zvaničnoj stranici njemačkog parlamenta.

Poslanici, kako je navedeno, žele da raspravljaju oko 70 minuta. „Rat u Bosni i Hercegovini je počeo 6. aprila 1992. opsadom glavnog grada Sarajeva, a završio je u novembru 1995. potpisivanjem Dejtonskog sporazuma. Više od dva milijuna ljudi protjerano je iz svojih domova, a oko 100.000 ih je izgubilo život”, stoji u objavi Bundestaga.

Raspravu o BiH inicirao je upravo Ahmetović, poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke. U izjavi za politički.ba on je kazao da je “važan i podjednako neophodan znak činjenica da se Bundestag na 30. godišnjicu početka rata u Bosni i Hercegovini bavi aktuelnom situacijom na Zapadnom Balkanu“.

“Stabilnost i budućnost Evrope mogu se osigurati samo jakom, demokratskom jugoistočnom Europom. U vrijeme kada Rusija, zajedno s dijelovima političke elite u Bosni i Hercegovini, također pokušava da potkopa Dejtonski mirovni sporazum na ovim prostorima, posebno mi u Nemačkoj moramo ispuniti svoju odgovornost i spriječiti dalje pokušaje destabilizacije”, rekao je Ahmetović.