NAKON PREGOVORA: Rusi već počeli povlačiti dio trupa kod Kijeva

Dva visoka američka dužnosnika izjavila su da Rusija počinje povlačiti neke snage iz ukrajinske prijestolnice, rekao je voditelj CNN-a Jim Sciutto u programu uživo.

Dužnosnici navode kako SAD to doživljava kao veliku promjenu strategije. Navodi se i kako su taktičke skupine ruskog bataljuna već u pokretu.

Dužnosnici su dodali da se to ocjenjuje kao dugoročan potez jer je Rusija prihvatila svoj neuspjeh u napredovanju na sjeveru zemlje.

Rusko ministarstvo obrane u popodnevnim je satima objavilo da je odlučilo “radikalno smanjiti vojne aktivnosti kod Kijeva i Černihiva” nakon današnjih pregovora.

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije je rekao da su Sjedinjene Države i dalje skeptične prema ruskim namjerama i rekao da još nije vidio pravu ozbiljnost, no nove izjave dužnosnika, čini se, u suprotnosti su s time.

Ruski glavni pregovarač Vladimir Medinski na državnoj je televiziji rekao da ukrajinski prijedlozi Moskvi uključuju i stavku po kojoj bi Rusija pristala da se neće protiviti ulasku Ukrajine u Europsku uniju.

Ukrajinski pregovarač i savjetnik predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je kako će o mirovnom dogovoru s Rusijom odlučivati Ukrajinci na referendumu.

Od Ukrajinaca će se na referendumu tražiti da odobre bilo kakav sporazum koji bi podrazumijevao ukrajinski status neutralnosti i sigurnosna jamstva za Ukrajinu, kazao je.

“To će biti referendum na kojem će svi građani Ukrajine izraziti svoj stav o ovom sporazumu, o tome kako bi trebao funkcionirati”, rekao je Podoljak ukrajinskoj televiziji.

Tek nakon referenduma išlo bi se na ratifikaciju u parlamentima zemalja jamca i parlamentu Ukrajine, pojasnio je dodavši kako je bitno da za ovaj sporazum imaju potporu ukrajinskog naroda.

(Vijesti.ba)