Da bi BiH pratila EU u restrikcijama prema Rusiji na VM potrebna po dva glasa iz svakog naroda

Predsjedavajući Predsjedništva Šefik Džaferović jučer je održao sastanak s ambasadorima Europske unije i država grupe G-7. Zatražena je provedba restriktivnih mjera prema Ruskoj Federaciji, kazao je Džaferović da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Europske unije kojima se Bosna i Hercegovina službeno pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH je prema Vijeću ministara BiH uputio zahtjev iu pisanoj formi.

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ispit za BiH zakazana je za sutra, a na dnevnom redu je i Utvrđivanje glasanja u vezi s rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – drugi krug glasanja, au vezi sankcija Rusiji i Bjelorusiji zbog agresije na Ukrajinu. U prvom krugu glasanja ministarstvo iz RS-a nisu podržali ove rezolucije.

Prema Poslovniku o radu Vijeća ministara BiH u slučaju da se konsenzus ne postigne odluka, predsjedavajući Vijeća ministara saziva člana odnosno članova Vijeća ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje.

„U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Vijeće ministara većinom glasova koja podrazumijeva i po najmanje dva člana iz svakog konstitutivnog naroda“, navodi se u Poslovniku.

Podsjećamo, guverner BiH u EBRD-u ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda ima rok do 1. aprila da se izjasni o glasanju.

Rezolucije se odnose na to da EBRD neće provoditi nove operacije, odnosno kredite niti tehničku pomoć u Ruskoj Federaciji i Bjelorusiji, a po mogućnosti će obustaviti ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ovu državu.

NAP