ZASTUPNICI SDP-a UOČI SJEDNICE:”Uvrsti i zakon o minimalnoj plati kako bi se zaštitili radnici, kao i situacija o BHRT-u.”

Zastupnici SDP-a BiH obratili su se danas uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Naveli su kako će tražiti da se na današnju sjednicu uvrsti i zakon o minimalnoj plati kako bi se zaštitili radnici, kao i situacija o BHRT-u.

Damir Mašić kazao je da je na prijedlog Kluba SDP-a, a pridružio se i SBB, u aprilu 2019. godine Predstavnički dom PSFBiH usvojio zaključak kojim se obavezao da se zakoni o porezima na dohodak i doprinosima neće tretirati bez Zakona o minimalnoj plati.

“Tada smo skinuli s dnevnog reda ta dva zakona i ono što danas imamo nažalost, je ponovo zakone o porezu na dohodak i doprinosima bez zakona o minimalnoj plati. SDP na tom zakonu insistira, Prijedlog je potpisao SSSBiH i taj prijedlog je pušten u proceduru. Najbitnije da se minimalna plata zaštiti na način da se poveća ako se nova dva zakona danas usvoje. To se neće moći desiti ako se Zakon o minimalnoj plati ne stavi na dnevni red. Ne postoje garancije, koliko god smanje stope, doprinose, nema garancije da će uticati na značajan rast minimalne plate, što je krajnji cilj”, rekao je Mašić.

Elvir Karajbić kazao je kako je Vlada obećala da će uputiti u proceduru zakone o doprinosima i dohotku uz zakon o minimalnoj plati.

“Ovi zakoni nisu dobra donijeli ni poslodavcima, a pogotovo ne radnicima. Zakon o porezu na dohodak je udar na primanja radnicima. Vi imate neoporezivi dio regresa, prevoz itd, sada se to oporezuje i dobija karakter plate. Poslodavac može na teret radnika da oporezuje doprinose. Vlada pokušava da oporezuje naknade za volontiranje, socijalnu pomoć itd. Mi ćemo tražiti uvrštavanje Zakona o minimalnoj plati kako bi se zajedno tretirali i kako bi se garantovala minimalna prava”, rekao je Karajbić.

U fotogaleriji pogledajte šta je naš reporter jutros zabilježio na licu mjesta!

SB