UEFA UVODI OGROMNE PROMJENE: Od sezone 2024./2025. Liga prvaka će se igrati po takozvanom “Švicarskom modelu”!

Udruženju Europskih nogometnih klubova danas je predstavljen novi model kvalifikacija za Ligu prvaka, a The Athletic doznaje da će se dva mjesta za plasman u Ligu prvaka dijeliti prema historijskom uspjehu klubova. To bi bio sportski presedan kakav dosad nije viđen u nogometu, ali je sada već gotovo pa neupitno da će tačno tako biti.

Od sezone 2024./2025. Liga prvaka će se igrati po takozvanom “Švicarskom modelu”. Učestvovat će 36 ekipa, četiri više od sadašnje 32. Tablica će biti formirana po ligaškom modelu, a svaki klub imat će garantiranih najmanje 10 utakmica, četiri više od dosadašnjih šest.

Raspodjela koja ne ide na ruku malim državama
Od nova četiri mjesta, dva će se dodjeljivati na račun historijskog uspjeha klubova, ali samo onih koji završe tik do mjesta koja u njihovim prvenstvima vode u Ligu prvaka. Dvije najbolje plasirane ekipe van mjesta koja vode u Ligu prvaka, a koje imaju najbolji europski koeficijent u posljednjih pet godina, imat će direktan plasman u grupnu fazu Lige prvaka.

Jedno mjesto dodijelit će se petoj ekipi lige koja je u tom trenutku najbolja po koeficijentu u Europi, a jedno mjesto bit će određeno kroz kvalifikacije koje će igrati prvaci država među kojima je i Dinamo. Sve ove promjene bit će raspravljene tokom aprila, a u maju bi trebale biti i službeno odobrene.

SB