Da li će Tužilaštvo RS-a podignuti optužnicu protiv Dodika zbog ometanja istrage?

Tužilaštvo Republike Srpske žestoko se obrušilo na član Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih iznesenih tvrdnji na konferenciji za novinare. Rijetkost je da se neka institucija iz bh. entiteta Republika Srpska suprotstavi Dodiku čiji je SNSD suvereno vlada RS-om, pa stoga valja ocijeniti pozitivnim ovakvim reakcijama Tužilaštva RS.
Ne, ozbiljne optužbe iz ovog entitetskog Tužilaštva ne mogu i ne smiju biti završene na saopćenjima za javnost.

„Nameće se zaključak da je upravo plasiranje ovakvih informacija učinjeno s namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu , prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva“, saopšteno je iz Tužilaštva Republike Srpske. Uprošteno
, Dodik ometa istragu, a to je krivično djelo.

Član 369 Krivičnog zakona Republike Srpske precizira da ‘ko primjenom sile, prijetnjom upotrebe sile ili na drugi način ometa ili spriječiti sudiju, tužitelja ili zamjenika tužitelja u vršenju sudijske ili tužilačke dužnosti, kazniće se zatvorom od šest mjeseci do pet godina i novčanom kaznom’.

Ali, za sada iz Tužilaštva RS nema službenih radnji u cilju zadovoljenja ovog člana zakona, a po onome što su ustvrdili da Dodik ometa istragu, on je do sada trebao biti saslušan.

Podsjećamo, iz Tužilaštva RS-a su naveli da “navodi koje je iznio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine usmjereni su na omalovažavanje rada tužilaštava, pa čak i na ciljanje pojedinih tužilaca sa strane pojedinih državnih struktura, s ciljem stavljanja pod kontrolu tužilaštava i određenih djelova Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske koji nisu pod političkim uticajem“.

„Informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz strukture Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne sudjeluju u istraživanjima i prikupljanju dokaza, već ih plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organiziranih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužitelje i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regije”, navode.

Ističu da će tužilaštva ostati dosljedna isključivo Ustavu i zakonima, nezavisna od politike i izvršne vlasti i neće pasti pod utjecaj bilo kojih kriminalnih ili političkih struktura koje žele da tužilaštva stave u službu zaštite pojedinih političkih ili kriminalnih lica.

Ako je baš tako kako navode da su neovisna javnost očekuje makar saslušanje Milorada Dodika, optuženog zbog ometanja rada pravosuđa.