Vijesti

Izetbegović je pisao EU: “Administrativni preustroj” kojeg najavljuje HNS oživljavanje tzv. “Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je pismo međunarodnim zvaničnicima kao reakciju na pismo kojim se istim tim zvaničnicima prije nekoliko dana obratio predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović.

Pismo je upućen predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnu politiku Josepu Borrellu, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu, predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Vlade RH, Andreju Plenkoviću, predsjedniku Sabora RH, Gordanu Jandrokoviću, dopredsjedniku Europskog parlamenta, Roberti Metsoli, predsjedavajući Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta Davidu McAllisteru, predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku, predsjedniku grupe EPP-a u Europskom parlamentu Manfredu Weberu, dopredsjedniku grupe EPP, Paulu Rangelu, glavni tajnici OSCE-a Helgi Schmidu, specijalnom izaslaniku EU za Zapadni Balkan Miroslavu Lajčaku, direktorici Europske službe za vanjske poslove Angelini Eichhorst te visokom predstavniku Christianu Schmidtu i ambasadorima iz Upravnog odbora PIC-a.

Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:

Obaviješteni smo putem medija da je na Vašu adresu upućeno pismo predsjednika HDZ-a BiH i nevladinog udruženja Hrvatski narodni sabor (HNS) Dragana Čovića, u kojem su iznesena njegovo tumačenje stanja u BiH i razlozima zbog kojih nisu uspjeli pregovori o reformi Ustava BiH i izbornog zakonodavstva. U tom pismu Dragan Čović je nedvosmisleno zaprijetio da će zbog nemogućnosti ostvariti vlastite političke ciljeve, pokrenuti aktivnosti na “administrativnom preustroju BiH”.

Podsjećamo Vas da je trenutni administrativni ustroj Bosne i Hercegovine proizašao iz Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, te da svaki pokušaj jednostranog “preustroja” znači direktno kršenje mirovnog sporazuma i ugrožavanje mira u stabilnosti.

“Administrativni preustroj” kojeg najavljuje HNS bi se proveo kroz oživljavanje tzv. “Hrvatske zajednice Herceg-Bosne”, koja je egzistirala tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Kao što znate, političko i vojno rukovodstvo tzv. HZHB je pred Haškim tribunalom osuđen za udružene zločinački poduhvat, sa ciljem stvaranja etničke čiste hrvatske teritorije u BiH.

Čović u pismu, također, prijeti i blokadom održavanja Općih izbora predviđenih za listopad 2022. godine, što se očito planira provesti preko kadrova HDZ-a u državnim institucijama. Bojkot izbora je jedan od demokratskih načina da se iskaže lično nezadovoljstvo, i na njega svako ima pravo. Ono na šta niko nema pravo je opstruiranje i blokada izbora, jer je to neustavno i nezakonito djelovanje.

Ostatak pisma prepun je neistina, prozvoljnih i zlonamjernih tumačenja, poput tvrdnje o “unitarizaciji i želji da se stvori bošnjačka nacionalna država”, za koju Čović često koristi i termin “islamska država”, uzdajući se u solidarnost islamofobičnih krugova u Europi.

Neistinama o “bošnjačkoj”, “islamskoj državi”, Čović traži alibi za svoju politiku dodatnih etničkih podjela i potpune kontrole života u BiH. Ne trebam Vas posebno uvjeravati, jer se u to možete svakodnevno uvjeriti, da SDA od svog osnivanja vodi politiku koja uvažava multikulturalni duh i realnost Bosne i Hercegovine, te da se predano zalaže za balans etničkog i građanskog principa u funkcioniranju BiH.

S druge strane, HDZ želi potpunu dominaciju etničkog principa kroz tzv. “legitimno predstavljanje”, što znači da u političkom životu mogu sudjelovati samo Hrvati za koje su glasali birači hrvatske nacionalnosti, samo Bošnjaci za koje su glasali birači bošnjačke nacionalnosti i tako redom. Takva politika vodila bi u definitivnu etničku podjelu zemlje.

Uz pripadnike tri naroda, u BiH živi i ogroman broj ljudi koji ne žele da se politički izjašnjavaju kao pripadnici etničkih grupa. Njihove stavove aritikulišu građanske, uglavnom ljevičarske stranke. Te stranke su na izborima 2018. godine osvojile dvostruko više glasova od stranaka okupljenih oko HNS-a, i skoro polovinu tih glasova dobili su od birača koji nisu Bošnjaci. Unatoč tome, Čović pokušava sve te stranke i bira podvesti pod “bošnjačku kvotu”, a HNS bez ikakvog osnova predstaviti se kao isključivi predstavnik Hrvata. Da to nije tako, svjedoče podaci iz Popisa 2013. godine i rezultata izbora 2018. i 2020. HNS je 2018. osvojio svaki šesti, a 2020. godinu svaki sedmi glas, što jasno ukazuje da je dobar dio Hrvata u FBiH glasao za stranke koje nemaju hrvatski predznak.

SDA, koju predvodim, osvojila je duplo više glasova od HDZ-a, a HDZ trenutno ima više ministara u Vladi FBiH od SDA. Uz to, predstavnici hrvatskog naroda osim paritetne zastupljenosti u dijelu institucija, na čelu institucija u kojima po zakonu nacionalna zatsupljenost treba biti proporcionalna u skladu sa Popisom, imaju znatno veću zastupljenost od propisane.

Politiku zasnovanu na isključivo etničkom principu, koja je u osnovi segregacijska, zagovaraju isključivo Čović i njegov partner iz SNSD-a Milorad Dodik, koji je na američkoj crnoj listi zbog podrivanja Dejtonskog sporazuma i korupcije.

Čovićeva i Dodikova politika je u koliziji sa 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, brojnim rezolucijama Europskog parlamenta, stavovima ogromne većine država članica Europske unije, ali i presudama Europskog suda za ljudska prava. U pismu kojeg ste dobili, Čović Vas pokušava ubijediti kako se zalaže za provođenje presude Europskog suda za ljudska prava (Sejdić/Finci, Zornić, Pilav, Šlaku, Pudarić), koje snažno podržavaju građanski princip, odnosno prava građana koji nisu pripadnici tri naroda ( Bošnjaka, Srba i Hrvata). Te presude je HNS zloupotrijebio kako bi pokušao riješiti tzv. “hrvatsko pitanje”, odnosno izbor člana Predsjedništva BiH za koji bi isključivo glasali Hrvati, osporavajući pravo Hrvatima koji slijede politiku HNS-a da su “legitimni”.

SDA smatra da svaki narod u BiH ima pravo da bude politički predstavljen i da štiti svoje vitalne nacionalne interese, ali da nema pravo nametati volju drugima, i ultimatumima i ucjenama blokirati političke procese i život u zemlji. U posljednjim godinama je upravo to praksa koju na državnom nivou provodi SNSD blokadom institucija, a na nivou Federacije BiH HDZ blokadom dokazao se izbornih rezultata iz 2018. zbog kojih nikada nije formirana nova Vlada FBiH, blokadom izbora sudija Ustavnog suda ili blokadom u Domu naroda Parlamenta FBiH u kojem je bez ikakvog obrazloženja zaustavljeno 37 zakona i više od 150 drugih dokumenata.

Sve blokade u FBiH se rade kako bi se SDA, ali i građanske stranke, ultimativno prinudile da prihvate HDZ-ov etnički princip. Upravo je Dom naroda, čije su nadležnosti poptuno izjednačene sa Predstavničkim domom, korišten za blokade. SDA smatra da se kroz domove naroda trebaju štiti vitalni nacionalni interes, ali da ovi domovi ne treba da odlučuju o svakom pitanju, jer se time gubi sam smisao demokratije i većinske volje građana izražene u predstavničkim domovima.

U skladu sa svojom politikom balansa etničkog i građanskog, SDA je spremna pomoći da se dođe do rješenja u kojem bi izbor jednog člana Predsjedništva BiH i metoda popune Doma naroda u FBiH bio oslonjen na većinsku volju hrvatskog naroda. Međutim, ne možemo prihvatiti da se u izborima za Predsjedništvo BiH potpuno isključi volja ostalih birača, uzimajući u obzir da prema Ustavu BiH svaki član Predsjedništva predstavlja sve građane BiH, a ne isključivo etničku grupu kojoj sam pripada. Istovremeno smo tražili da se riješi i problem u funkcioniranju Federacije BiH, što je prihvaćeno od međunarodnih medijatora kao problem koji je potrebno riješiti. Međutim, tvrdi stavovi HDZ-a, prenaglašeno instisiranje na etničkom principu i odbijanje da ozbiljno razgovara o određivanju nadležnosti Doma naroda na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa,

Želimo naglasiti da je tijekom posljednje runde pregovora ipak značajan pomak, koji može biti osnova za nastavak razgovora u budućnosti. SDA će se uvijek odazvati svim razgovorima koji će voditi ka stabilizacijskim prilikama i rješenjima koja su u skladu sa evropskim standardima i preporukama Europske unije.

NAP

To Top
$(".comment-click-1738").on("click", function(){ $(".com-click-id-1738").show(); $(".disqus-thread-1738").show(); $(".com-but-1738").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });