TEŠKA SITUACIJA NA BHRT-u: Opstanak ili propast, šta kažu Čović i Dodik?

Prije skoro tri sedmice Porezna uprava Federacije BiH blokirala je račun BHRT-a zbog dugovanja za doprinose. Ova dugovanja ove TV kuće rezultat su nemogućnosti da dobiju prihode koji su im zakonom zagarantovani od naplate RTV takse u Republici Srpskoj. Radnici su zabrinuti za egzistenciju, čekajući konkretne poteze za rješenje problema te najavljuju proteste za ponedjeljak.

BHRT duguje Poreznoj upravi 19 miliona KM, a RTRS duguje BHRT-u 63 miliona od prikupljene takse na području Republike Srpske, koju ne uplaćuje od 2017. godine. To je razlog zbog kojeg BHRT ne može ispoštovati sve obaveze, uključujući i Poreznu upravu Federacije BiH.

“Pokušavamo pronaći neke načine, prije svega za deblokadu računa, kako bismo mogli nastaviti da funkcionišemo ili djelimičnom blokadom da bismo mogli ispunjavati i plaćati osnovne obaveze, ili na način da se taksa koja se prikupi u Federaciji podijeli između nas i RTVF-e, a da se u sve to uključi i u cijelu priču sa RTRS-om , odnosno da se taj dug koji oni imaju prema BHRT-u proba na taj način umanjiti. Ovo je problem koji mora biti riješen u narednih nekoliko dana ili će BHRT silom prilika biti prisiljen da prestane sa radom”, kazao je Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a.

Iako problem funkcionisanja javnog servisa traje godinema, treba učiniti sve da Radiotelevizija Bosne i Hercegovine nastavi normalno funkcionisati. To je slika Bosne i Hercegovine, poručio je lider HDZ-a Dragan Čović.

“Urušavanjem Radio-televizije Bosne i Hercegovine, ko ne razumije, mi rušimo i Bosnu i Hercegovinu, to je trebala biti ključna poruka svima onima koji imaju alat u rukama, koji igraju dvostruke igre”, kazao je Čović.

Za razliku od Čovića, lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da se BHRT “drži” na silu i da ne može dati rezultat.

“Naravno, neće oni dati da se to ugasi. Ali to govori i tome da nešto što se apsolutno drži godinama da ne može da da nikakav rezultat”, kazao je Dodik.

Na sceni je pokušaj gašenja Radiotelevizije BiH, poručuju iz SDA. Svjesni su da Parlamentarna skupština BiH kao osnivač BHRT-a mora što prije reagovati.

“To je javni servis i oko toga treba otvoriti raspravu u PSBiH. Određena nezadovoljstva ako postoje da se iznaći rješenje ali bojim se da je ovo organozovana aktivnost od nekih plitičkih faktora koji žele i u dobroj mjeri su uspjeli da dovedu u nezavidnu situaciju RTVBiH”, kazao je Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika SDA u PSBiH.

Više od 800 zaposlenika BHRT-a bori se za goli život radeći svoj posao. Sa zebnjom čekaju da oni koji trebaju riješe ovu dramu kroz koju BHRT prolazi godinama, kažu u Sindikatu.

“Radnici ove kuće su opravdano zabrinuti za svoju egzistenciju, jer su već u situaciji da nisu dobili jednu platu, za pet šest dana će zaraditi i drugu, ovoj firmi prijeti i isključivanje struje, interneta, gasa, svega ostalog. Račun je blokiran. Neizvjesno je kada će radnici dobiti plaće, a nekima od njih je blokiran i osobni račun jer nisu bili u mogućnosti da izmire svoje obaveze”, kazala je Neda Tadić iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u. Javni Servis je simbol jedne države. I nikom ne smije pasti na pamet da ugasi BHRT, poručuje novinarka Rubina Čengić. Najodgovornijim za stanje u BHRT-u smatra Parlamentarnu skupština BiH koja nikada do kraja nije primjenila Zakon o Javnom RTV sistemu i osnivanju korporacije.

“Problem koji mi trenutno imamo jeste da na vlasti imamo jedan dobar dio političara koji ne žele cjelovitu i jedinstvenu BiH u bilo kom obliku, kako god ona bila uređena, iz tog razloga i ne rade da pomognu BHRT-u. Ali kao građani BiH mi moramo razumjeti značaj BHRT-a. Ja sa svoje strane dajem punu podršku. Pozivam političare da preuzmu odgovornost i riješe stanje. Duboko vjerujem i voljela bih da ljudi shvate da priča o gašenju BHRT-a ne smije biti misao nikome”, kazala je novinarka Rubina Čengić.

Rubina je pozvala na argumentovanu borbu za BHRT, javnu televiziju svih građana, koja postoji 77 godina.

Podsjećamo da je pitanje Javnog servisa jedan od 14 ključnih prioriteta za dobijanje kandidatskog statusa naše zemlje u Evropsku uniju.

SB