Vijesti

NERMIN NIKŠIĆ:”Licemjerno je tražiti hitan put u EU a onda srušiti evropske zakone”

Ubismo se da pokažemo EU s kim ovdje imaju posla. Jednostavno ne mogu razumjeti da se na početku sjednice Doma naroda BiH traži hitna procedura za prijem u EU, a onda se na sjednici sruše tri zakona koji su uvjet evropskog puta. U tim zakonima ne može biti nikakvog vitalnog interesa ili spornih stavki, kazao je večeras u Dnevniku D FTV-a Nermin Nikšić, lider SDP-a BiH.

“To je demonstracija sile i pokušaj ucjene za neke druge stvari. Nekim ljudima i ne odgovara put u EU. Licemjerno je tražiti hitan put, a onda biti protiv pridruživanja sankcijama EBRD Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. Danas smo vidjeli veliku razliku jesu li 3 ili 4 delegata SNSD i HDZ u klubovima srpskog i hrvatskog naroda, iako su nas iz SDA ubjeđivali suprotno”, naručio je Nikšić.

Upitan o današnjem glasanju o akcizama na gorivo i PDV-u, Nikšić kaže: “Interesantno je šta radi ova vlast. Inicijativu za sankcije Rusiji predložio je delegat SDP. Priče o akcizama i evropskim zakonima su opet prijedlozi SDP-a ili stranaka opozicije. Ni Vijeće ministara ne radi ništa konkretno da povede BiH ka EU. Kao opozicija smo uspjeli inicirati priču u Predstavničkom domu i bilo mi je drago kada su se pojavili predstavnici svih stranaka”.

Ponovio je da nije dobio poziv na pregovore o izbornom zakonu kao predsjedniku stranke.

jer ne pristajemo na asimetrična rješenja u izboru članova Predsjedništva. Treba razgovarati ako ćemo imati partnere koji žele razgovarati o stvarnim rješenjima. Ne pristajemo na priču da je problem samo u FBiH i na nivou naroda. NIP smatra da je u redu da imamo asimetrična rješenja, SBB je rekao da će podržati sve što dogovore SDA i HDZ, pa neka ni njima ne smeta što mi imamo svoj stav”, rekao je Nikšić.

Dodao je da ovdje ne žive plemena i divljaci.

“Nemojte nas nagovarati da pristanemo na nešto što nema nigdje u Evropi”, kazao je.

Upitan jesu li zbog stava oko refomi Izbornog zakona i zaobiđeni, Nikšić kaže: “Ako su u Neumu napravili neke iskorake, zašto bi sad zvali predsjednike SDP-a, DF-a i NS-a da vraćaju stvari na početak. Ali da su nas pozvali otišli bismo”.

O tome je li Dodik zaustavio blokadu države, Nikšić kaže da je vidljivo da su državne institucije konačno počele da rade.

“Prekinuli blokadu Državnog parlamenta, činjenica je da rade, a mislim da je važno da Parlament i Vijeće ministara BiH radi. Kamo sreće da tamo rade u interesu građana BiH”, istakao je.

O tome je li završena priča o izmjenama Izbornog zakona predsjednik SDP-a kaže da misli da jeste.

“Teško je sada očekivati ​​da se naprave konkretni rezultati. Bio bih sretan kada bi se dogovorili o tome da izbori budu fer, pa da onda vlast izabrana na poštenim izborima vodi te proces”, poručio je.

Nikšić nema dilemu da će biti izbora.

“Tu ne smije biti nikakve dileme. Drago mi je da čujem međunarodne predstavnike da izbora mora biti. Niko nema pravo uskratiti građane da biraju i budu birani. Svako ima pravo da bojkotuje, ali niko nema pravo da blokira. HDZ najavljuje bojkot, bojkot je potpuno legitiman oblik političke borbe, ali blokiranja izbora ne smije biti, na to nema nikoga pravo. Postoje načini na koje se to može opstruirati. Iz ugla građanskih, lijevih stranaka ne tražimo ništa nego da primjenjujemo evropske standarde. Zašto bi BiH bila izuzetak. Ne mogu prihvatiti da dolaze službenici međunarodne zajednice koji zanemaruju te standarde”, rekao je Nikšić.

O tome može li se pomiriti etničko i građansko Nikšić kaže da može i dodaje: “Nažalost političara koji traže šansu u radikalizaciji odnosa da zadrži mandat su problem. Ovdje je problem politički kriminal i korupcija. Ako ovdje dođu pravila demokratskog svijeta mnogi koji blokiraju napredak BiH doći će pod radar pravosuđa. Nije problem u građanima”.

Je li SDA za građansku BiH i je li građanskoj opciji naštetilo koketiranje sa SDA?

“Ne postoji zemlja u svijetu u kojoj neko nije većina, tako je iu BiH. Mi smo u periodu tokom razgovora sa SDA da ako govorimo o tome da SNSD zastupa Srbe, HDZ Hrvate, da i SDA zastupa Bošnjake, a mi građane BiH. SDA povremeno ističe i podržava građanske principe Kod predstavnika međunarodne zajednice mi je posebno smetalo da treba relaksirati odnose Bošnjaka i Hrvata da bi bilo 2:1 Valjda treba da konačno bude 1:0 za Bosnu i Hercegovinu.

Lider SDP-a kaže da ne vjeruje da bi se moglo desiti da OHR nametne izborni zakon po nekom eventualnom dogovoru na posljednjim pregovorima, ali da navija da nametne odluku o usvajanju paketa integriteta izbornog procesa ako to ne bude moguće proći u Parlamentu BiH.

To Top
$(".comment-click-1713").on("click", function(){ $(".com-click-id-1713").show(); $(".disqus-thread-1713").show(); $(".com-but-1713").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });