BRUXSELLESU: Plenković branio Čovića nakon odbijanja SDP-ovog prijedloga

Plenković je nakon sjednice Evropskog vijeća u Bruxellesu saopštio da je ovo vijeće danas prihvatilo zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Također, odobren je i strateški kompas EU, usvojen na nivou Vijeća ministara nešto ranije ove sedmice, koji se tiče odbrane i sigurnosti EU, a u poseban fokus stavlja BiH i Zapadni Balkan.

Prilikom njegovog obraćanja o ovoj temi, prisutni mediji zatražili su od Plenkovića i komentar na glasanje Dragana Čovića i HDZ-a na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH.

On je Čovićevu odluku da ne podrži prijedlog čijim bi se usvajanjem BiH obavezala da prati politiku EU prema Rusije, branio činjenicom da inicijativa dolazi od opozicionog delegata.

“BiH dolazi u fazu izborne kampanje. Koliko sam shvatio, političar iz SDP-a je pokrenuo inicijativu – eto, da baš on takav bude inicijator politike koja nalaže kako će se BiH postaviti prema Rusiji. U Hrvatskoj bi to predlagao Sabor, Vlada, klub HDZ-a u parlamentu kao većina… Ovdje vam se samo radilo o utakmici, ko je taj ko će to podržati. Hrvati su vrlo jasno podržali cijeli paket mjera koji je EU uvela Rusiji, tu nema nikakvih dilema. Oni će, koliko znam, danas imati i konferenciju da to još jednom pojasne. Da se nama to desilo – ne bih ni ja dao da mi neko iz opozicije diktira tempo glavnih tema u našem Saboru”, izjavio je premijer Hrvatske.

Nakon što su novinari konstatovali kako se “BiH ne može uspoređivati sa Hrvatskom”, Plenković dodaje kratko: “Ma kako ne? Pa to je politika!”

Na upit da li je i šef delegacije EU u BiH Johann Sattler onda sve pogrešno shvatio, jer je objavio kako je razočaran takvim glasanjem HDZ-a, Plenković odgovara kako to “nije ni bitno”.

Podsjetimo, Plenković je između ostalog naglasio da se danas usvojenim zaključcima vezanim za Bosnu i Hercegovinu u Evropskom vijeću, i ranije usvojenim strateškim kompasom EU, i bh. političarima, ali i dužnosnicima na najvišem nivou Evropske unije daje dodatni poticaj da ulože još malo napora u postizanju ustavnih i izbornih reformi u BiH.

(N1)