Delegati HDZ-a nisu podržali usklađivanje BiH sa stavovima EU o ruskoj agresiji na Ukrajinu-VIDEO

Nakon što je delegat Denis Bećirović predložio da se današnji dnevni red Doma naroda Parlamenta BiH dopuni s prijedlogom zaključka o stavovima BiH po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, delegati iz HDZ-a BiH i SNSD-a su odbili tu mogućnosti.

Predložena dopuna dnevnog reda glasila je: “Da se usvoji zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži potpuno usklađivanje politika, mjera i stavova sa zvaničnim stavovima Evropske unije u vezi s ruskom agresijom na Ukrajinu”.

“Mnogi su i u strukturama vlasti mislili da je moguće glumiti neutralnost, ali mnogi su shvatili da je to nemoguće. Nalazimo se u ozbiljnoj situaciji. Osam ambasadora EU na čelu sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom je uputilo demarš Vijeću ministara BiH u vezi s glasanjem o rezolucijama EBRD-a. U tim rezolucijama se govori da EBRD neće provoditi nove kredite ni pomoć Rusiji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustavit će isplatu postojećih tranši. Gospodo, EBRD je od izuzetnog značaja za BiH. Vijeće ministara je nažalost ponovo odgodilo glasanje o tome. Naš guverner pri EBRD-u je ministar finansija Vjekoslav Bevanda. Jesu li oni koji odlučuju svjesni u kakvu nevolju mogu uvući sve u BiH? Imamo obavezu i odgovornost da zaustavimo takvo neodgovorno ponašanje”, poručio je Bećirović.

Dodao je da se danas treba napraviti razdjelnica ko je za EU, a ko traži kandidatski status kod Putinove Rusije i Lukašenkove Bjelorusije.

Da se ovaj zaključak uvrsti u dnevni red glasalo je šest delegata, protiv je bilo 7, dok su dva bila suzdržana.

Iz FBiH je svih šest glasova za, dva su bila protiv, a dva suzdržana. Delegati iz RS-a su bili protiv.

Lako je zaključiti da delegati koji su glasali protiv ili bili suzdržani oko inicijative dolaze iz HDZ-a BiH, te tako još jednom podržali stavove Milorada Dodika uprkos činjenici da je lider HDZ-a Dragan Čović nakon uputa iz Hrvatske konačno priznao da je riječ o agresiji.

SB