ŽIVKO BUDIMIR: “Čović zastupa sebe, Ja sam mu veća prijetnja od Komšića”

Kako bi zbog Dodika u BiH mogao da se desi ukrajinski scenarij? Je li HDZ Čovićeva organizacija? Kako se želi dobiti Izborni zakon koji će omogućiti da u Predsjedništvu bude izabran čovjek koji prijeti drugim narodima u BiH? Na ova, ali i ostala aktuelna pitanja, za Mrežu je govorio bivši predsjednik Federacije Živko Budimir i pojasnio zbog čega je na veću prijetnju Čoviću od Željke Komšića.

Kaže da, po mjerilima Dragana Čovića, on nikada nije bio legitimni predstavnik hrvatskog naroda.

“Tragedija je za hrvatski narod, i za bilo koji drugi narod koji bi se našao u takvoj poziciji, da netko poput njega u ruci drži kantar u važnosti koji je koliki Hrvat, odnosno pripadnik određene nacije. Ono što je neprihvatljivo, ne samo kada je u pitanju hrvatski narod u BiH, nego generalno u BiH je to da danas čovjek nema pravo iznijeti svoje mišljenje koje se ne podudara sa mišljenjem vlastodržaca. To nije demokracija. Ovo što mi sada imamo to je totalitarni sistem koji se može, prije svega, usporediti sa nekakvim diktaturom, a ne sa demokracijom. Ovo je lažna demokracija na koju narod reagira na jedini način na koji mu izgleda preostalo reagirati, a to je bježeći sa ovim prostorom.”

Naglašava da Dragan Čović prije svega zastupa sebe i jednu interesnu skupinu koju predvodi u ovome svemu.

“Jednako kao što je to prisutno i sa Miloradom Dodikom, jednako kao što je to sa Bakirom Izetbegovićem. Govoreći o problemima koji su prisutni danas u društvu, zaista pričamo samo o posljedicama. Ne bavimo se genezom, uzrocima koji su nas doveli u ovu Frustracija koja je prisutna kod Hrvata je zaista jednim dijelom i opravdana. Osim Nedžade Brankovića kao premijera Vlade FBiH, koji je premijer Vlade FBiH posjećivao krajeve u Zapadnoj Hercegovini ili općine? Koji su ministarstva u Vladi FBiH iz bošnjačkog naroda dolazili među Hrvate u te općine i razgovarali sa njima o problemima i rješavali ih? Isti je takav odnos bio i Hrvata u Vladi FBiH koji nisu odlazili u općine gdje su Bošnjaci većina. Mi nikada nismo imali Vladu FBiH u kojoj su sjedili ljudi koji su djelovali uistinu u interesu naroda koji živi u FBiH.Ona služi za raspodjelu plijena, a taj plijen je ustvari proračun FBiH.”

U BiH nema opozicije

Na pitanje radi li Dragan Čović u interesu hrvatskog naroda, odgovara: “Ne, definitivno. Jednako kao što ne radi ni Milorad Dodik u interesu srpskog naroda, kao što ne radi ni Bakir Izetbegović u interesu bošnjačkog naroda. On radi u inetersu jedne male skupine ljudi, Hrvata u BiH koji čine njegovu organizaciju. Oni su jedna organizacija koja je tu radi sebe i koja zadovoljava samo svoje interese.”

Budimir ističe da, kada je u pitanju hrvatska politička scena, opozicije nema.

“Da li jedna stranka u HNS-u ima drugačije ciljeve od HDZ-a? To govori da imamo jednoumlje gore nego u komunizmu. I jednako je to prisutno iu bošnjačkoj, iako je stvoren privid da postoji opozicija. Ma ne postoji opozicija. To su samo druge organizacije koje se bore protiv SDA da sjednu na njihovoj poziciji i da oni kontroliraju taj dio kolača koji kontroliraju SDA. Nemamo istinske opozicije. Ni u jednom narodu, a jednako tako ni u BiH. Samo imamo interesne skupine koje se bore oko vlasti jer je vlast slast. Definitivno ni Dodik nema opoziciju. Nađite mi jednu političku stranku u RS-u koja će reći nametnuti zakon je ispravan, genocid je počeo zaista, Međunarodni kazneni sud je presudio o počinjenom genocidu i tu presudu priznajemo.”

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona smatra da političari žele Izborni zakon koji će njima omogućiti da u Predsjedništvo BiH može biti izabran čovjek koji prijeti drugim narodima u BiH.

“Nijedna politička stranka do sada u BiH nije iskreno radila na stvaranju normalnih odnosa među narodima i poboljšanju tih odnosa. Za mene prijedlog HDZ-a nije prihvatljiv, ali mi nije prihvatljiv ni jedan drugi prijedlog. Za mene ti prijedlozi nisu prihvatljivi jer nisu napravili iskorak upravo u ovom smjeru, a to je građenja normalnih odnosa i povjerenja među narode u BiH Niko me ne može vjerovati da ne postoji Bošnjak u ovoj BiH koji nije spreman i koji ne bi djelovao na način da se jednako odnosi i prema Hrvatima i prema Bošnjacima i prema Srbima u FBiH. Ne može me niko uvjeriti da ne postoji Hrvat koji bi provodio politiku ili se ponašao na bilo kojoj funkciji da bi jednako zastupao i štitio interese svih u BiH. Međutim, mi danas imamo takvu praksu koja je uvjerila narod da je na nemoguće.”

Prirodno je da hrvatski narod traži da ima člana Predsjedništva koji će zastupati njegove interese

Kao najidealnije rješenje za biranje člana Predsjedništva Budimir navodi da bi to bilo da svi građani BiH biraju sva tri člana Predsjedništva.

koji isključivo štiti interese bošnjačkoga naroda. Prirodno je da hrvatski narod onda traži da i on ima član Predsjedništva koji će zastupati njegove interese. Željko Komšić to nije. On je nepoželjan u općinama gdje su Hrvati većina. Druga stvar je što HDZ koristi da bi zaštitio svoju poziciju unutar hrvatskoga naroda. Nitko nije toliko pomogao Draganu Čoviću da ostvari dominaciju unutar hrvatskoga naroda koliko je Željko Komšić sa zadnjom kandidaturom.”

Navodi da je priča o trećem entitetu politički marketing.

Eventualno što sam ga vidio nekoliko puta bilo je u krugu Sokola gdje je i tada zgrtao novac. Nisam ga sretao na bojištima, a bio sam na bojištima.”

Uvjeren sam da će Dragan Čović izaći na izbore

O izborima ove godine kaže da je teško dati odgovor na pitanje da li će oni biti održani jer ne može znati što se događa u glavi Dragana Čovića.

“Međunarodni ambijent, agresija na Ukrajinu i rat u Europi najveći od Drugog svjetskog rata, najveća izbjeglička kriza, reakcije zapadnih zemalja, EU kao zajednice država u Europi su takve da ipak imaju refleksije i na BiH i na političare u BiH. Ne vjerujem da će si Dragan Čović dopustiti da, već sada ga tretiraju kao nositelja negativnih procesa u BiH, to i ostane. Uvjeren sam da će izaći na izbore.”

Budimir smatra da je Dragan Čović ruski čovjek u onoj mjeri u kojoj se realiziraju interesi Rusije na području na kojem on vlada.

“Ti se interesi realiziraju, kako ne. Svjetskom politikom vladaju interesi i na taj način se biraju partneri. Onaj ko vam omogućava da ostvarite svoje interese vaš je partner. U RS-u imate nekoliko investicija iz Rusije. Tako ih imate i na području na kome Dragan Čović kontrolira lokalnu vlast. Zauzvrat oni dobijaju određenu podršku koja se ogleda u stavovima veleposlanika ruskog u BiH, u njegovom djelovanju u PIC-u, u stavu Rusije u Vijeću sigurnosti UN-a iu UN-u. Prema tome, oni koji su postavljali ta pitanja Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku dovoljno informacija , možda čak i više od mene, koje im jasno govore sa kim oni imaju jake kontakte i ko predstavlja njima zaštitu da bi se mogli ponašati ovako kako se ponašaju.”

Kaže da ta zaštita Čoviću i Dodiku već nanosi štetu.

“Uvjeren sam da još uvijek u određenim njihovim analizama postoji razmišljanje da utjecaj Rusije na politička zbivanja u Europi i svijetu neće oslabiti i da će Rusija i dalje imati značajnu ulogu i poziciju. Tek kada se oni uvjeravaju da to više nije tako, onda možemo očekivati promjena njihovog ponašanja Dok oni vjeruju da je Rusija moćna, snažna, jaka i da će ih zaštititi oni neće promijeniti svoje ponašanje Mislim da Dodik još nije odustao od secesije i da neće odustati sve dok ima ovako razmišljanje. Kako da ga Evropa zaustavi? Mi živimo u demokratskom društvu u kome Milorad Dodik u sredini u kojoj se kandidira na izborima pobjeđuje. Bilo kakav pokušaj zaustavljanja od strane Evrope može samo izazvati reakciju druge strane, a onda ćemo imati situaciju vrlo sličnu Ukrajini. To nije rješenje.”

Postali smo predmetom igara svih drugih i ništa ne odlučujemo više sami o sebi

Naglašava da je jedini način da se Čović zaustavi da izgubi na izborima.

“Ne mislim da je to realno. To bi moglo biti stvarno samo u jednoj opciji, a to je da Čović potpuno izgubi potporu Zagreba. Sad on još uvijek ima potporu HDZ-a koja je prirodna potpora, ali i Zorana Milanovića, predsjednika Hrvatske koji je druga politička opcija.”

Budimir smatra da to što su Srbi toliko dobili Dejtonskim mirovnim sporazumom treba povezivati ​​sa Kosovom.

Da je Evropa htjela BiH, uradila bi to odavno. Ja ne želim urediti državu BiH da bi ušla u EU nego da imamo uređenu državu u kojoj će nam svima biti bolje, a onda ćemo mi odlučiti hoćemo li ući u tu EU. Mi smo postali predmetom igara svih drugih i ništa mi ne odlučujemo više sami o sebi.”

FTV