Vijesti

Turković na sjednici Vijeća OIC: “Dodik i njegovi partneri u miru žele završiti procese koje nisu uspjeli završiti tokom sukoba”

Ministrica Bisera Turković je na početku obraćanja kazala da se muslimanski svijet u kontinuitetu suočava s brojnim izazovima, poput islamofobije i progona muslimanskih manjina, te da je u tom kontekstu OIC najrelevantniji forum za rješavanje ovakvih i sličnih kompleksnih pitanja.

Prisutne je podsjetila na agresiju na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, u kojoj je ubijen veliki broj nedužnih civila i djece, i koja je kulminirala genocidom u Srebrenici.

Podsjetila je, također, na opsadu Sarajeva – najdužu u modernoj historiji.

Istakla je da je naša zemlja nakon rata prošla težak i bolan proces obnove i izgradnje državnih institucija, gradeći naše partnerstvo s prijateljima na Zapadu, ali nastavljajući jačanje naših odnosa i veza s prijateljima i partnerima na Istoku.

“Narod Bosne i Hercegovine platio je visoku cijenu za zemlju koju sada imamo. Danas se suočavamo s politikom i retorikom koje prijete da ugroze naporan rad na izgradnji mira, suštinu naše demokratije, teško izborene reforme i postignuti napredak. Politički lideri koji traže podjelu naše zemlje, poput lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, žele da u budućnosti oduzmu nadležnosti od države i odvoje entitet RS od Bosne i Hercegovine”, kazala je Turković.

Podsjetila je da je u tom entitetu, koji je dio Bosne i Hercegovine, počinjen genocid nad Bošnjacima od 1992. do 1995. godine, te formirani brojni logori, silovane hiljade žena i djevojaka, pronađene stotine masovnih grobnica.

“Spomenuti politički lider i njegovi partneri žele u miru završiti procese koje nisu uspjeli završiti tokom rata. To nikada nećemo dozvoliti. BiH je naša jedina domovina. Nemamo alternativu i rezervnu domovinu. Zato vas danas pozivam da snažno podržite rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja predstavlja trenutnu situaciju u našoj zemlji”, dodala je Turković.

OIC je druga najveća međunarodna organizacija nakon Ujedinjenih nacija (UN), koja broji 57 zemalja članica i predstavlja kolektivni glas blizu dvije milijarde muslimana, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

SB

To Top
$(".comment-click-1687").on("click", function(){ $(".com-click-id-1687").show(); $(".disqus-thread-1687").show(); $(".com-but-1687").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });