SASTANAK ČOVIĆA I PLENKOVIĆA: “Konačan dogovor o izbornoj reformi mora biti postignut”

Predsjedavajući Doma naroda PS BiH Dragan Čović u posjeti je Zagrebu gdje je održan sastanak s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem.

Sastanak je uslijedio nakon usvajanja Strateškog kompasa na razini ministara vanjskih poslova i odbrane zemalja članica EU, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Navode kako je riječ o strateškom dokumentu sigurnosti i odbrane za zemlje članice.

Dalje se ističe kako su u kontekstu BiH u ovome dokumentu jasno precizirani konstitutivni narodi kao nositelji konstitucionalne suverenosti BiH i temeljno polazište kada su u pitanju daljnje aktivnosti prema BiH.

“Ovaj dokument koji usmjerava evropsku vanjsku politiku jasno prepoznaje natkrovljujuće ustavno načelo konstitutivnih naroda”, ističu iz HDZ-a.

Kažu kako će tokom sutrašnjeg zasjedanja predsjednika Vlada zemalja članica ovaj dokument biti potvrđen ispred Evropskog vijeća.

Čović je na sastanku upoznao hrvatskog premijera s tokom razgovora održanim u Sarajevu.

“Četverodnevni razgovori približili su u potpunosti stavove aktera pregovaračkog procesa. Finalni dio pregovora, nažalost, opstruiran je od SDA koja želi u potpunosti promijeniti ustavnu arhitekturu i ovlasti Doma naroda”, stoji u saopćenju.

Na sastanku u Zagrebu istaknuto je kako konačno rješenje mora rezultirati konkretnim političkim dogovorom.

“Harmonizacija odnosa bošnjačkog i hrvatskog naroda na prostoru Federacije treba biti riješena kroz pravedno i racionalno rješenje Izbornog zakona lišenog svih neustavnih anomalija koje omogućavaju diskriminaciju i nametanja političkih predstavnika”, naveli su u saopćenju.

Na sastanku dvojice visokih političkih dužnosnika zaključeno je kako je snažno vezivanje uz EU uobličeno u Strateškom kompasu jamac potpore EU institucija.