Vijesti

ZORAN MILANOVIĆ: “Pregovori su propali zbog onih koji rade na unitarizaciji BiH!”

Iz Milanovićevog ureda za “Dnevnik.ba” je saopćeno kako su pregovori propali “zbog onih koji ne mogu prihvatii legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine”.

„Pregovori o izmjenama izbornog zakona u Bosni i Hercegovini opet su propali zbog onih koji ne razumiju suštinu Daytonskog sporazuma, ne priznaju ravnopravnost i konstitutivnost za sva tri naroda u Bosni i Hercegovini i ne žele prihvatiti i dozvoliti legitimnu zastupljenost Hrvata u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine. Svojim dosadašnjim političkim djelovanjem, a zadnjih mjeseci sustavnim rušenjem svakog mogućeg kompromisa ili dogovora o izmjenama Izbornog zakona, oni zapravo rade na unitarizaciji Bosne i Hercegovine”, poručio je Milanović.

“Na žalost, rade to svjesno i ciljano, na štetu Bosne i Hercegovine”, dodao je Milanović.

Bez izmjena izbornog zakona, naglasio je, nemoguće je održati izbore u Bosni i Hercegovini koji će osigurati legitimnu zastupljenost Hrvata.

“Ukoliko se Hrvatima u Bosni i Hercegovini na izborima ne osigura legitimna zastupljenost, takvi izbori nemaju ni političkog, niti demokratskog opravdanja“, poručio je predsjednik Republike Hrvatske.

SB

To Top