ANDREJ PLENKOVIĆ:”Izlobirao da se u EU raspravlja o BiH i konstitutivnosti naroda”

Ministri vanjskih poslova i ministarstva obrane država članica EU usvojili su Strateški kompas, viziju odbrambenog razvoja Unije, dokument u kojem se na insistiranje Hrvatske i lobiranja Andreja Plenkovića navodi konstitutivnost naroda u Bosni i Hercegovini.

U pogledu zapadnog Balkana kaže se da sigurnost i stabilnost u tom području još nije zagarantirana i zbog sve većeg stranog nadopunjavanja, uključujući i kroz dezinformacijske kampanje, kao i zbog mogućeg prelijevanja sadašnje sigurnosne situacije u Europi.

„U tom pogledu, od posebnog je interesa podržati suverenost, jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine na temelju načela jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine, kao i reformski proces na njezinu europskom putu, stoji u dokumentu u kojem se također navodi i važnost dijaloga između Beograda i Prištine.

“Strateški kompas je dokument koji je svojevrsni nastavak na dokument naziva – Europske sigurnosne strategije, koje su počele još prije 20-ak godina. Na dokumentu se radilo dvije godine i bit će usvojen od šefa vlade EU-a u četvrtak. Postoji jedan dio koji se odnosi na jugoistok Europe, na BiH. Na inzistiranje RH uvrštene su reference o konstitutivnim narodima. Nije bilo jednostavno, ni lagano, radili smo na tome dugo i uspjeli smo. Smatram da je to jako dobro i korisno za Hrvate u BiH, ali i za sva tri naroda u BiH, rekao je Plenković, dodao da će se na njegovu inicijativu u četvrtak na Europskom vijeću održati rasprava o

BiH.Dodao je da se mora čuvati stabilnost jugoistočne Europe u ovim okolnostima ruske agresije na Ukrajinu.

“Nikako ne bi bilo dobro da dođe do destabilizacije u nekoj od nama susjednih zemalja. To je jasno svakome i mi ćemo sve što radimo kako bi tema sigurnosti i stabilnosti bila broj jedan. To je dobro za našu ekonomiju, financijsku stabilnost, turističku sezonu , međusobne odnose. Svi su svjesni da prostor jugoistoka Europe trebamo sada jakim i velikim angažmanom Europske unije i naših partnera držati stabilne”, istaknuo je.

Kada je riječ o Izbornom zakonu Plenković je apelirao da se malo smanje medijski nastupi oko tog pitanja, te da se nađe rješenje.

“Važno je da se održi izbori. Nama je u interesu stabilnosti jugoistočne Europe, posebno stabilnosti BiH, istaknuo je Plenković.

“Ovako upitna je svrha izbora ako Hrvati unaprijed znaju da neće moći izabrati ‘svoga’ člana Predsjedništva, naručio je premijer RH.

Na kraju svoga obraćanja Plenković je citirao Ustav BiH i šta se navodi u vezi sa izborom članova državnog predsjedništva. Međutim, zaključio je da u vrlo jasnoj i preciznoj rečenici izbora stoji da je neko nečiji predstavnik iako tako ne piše.

“Smisao Daytona je da se Srbin bira u RS, a na teritoriji FBiH da se bira Bošnjak i Hrvat. Ako jedan narod bira drugog predstavnika to nije dobro, ocijenio je Andrej Plenković.

Na pitanje kako komentira izjave ruskog ambasadora u BiH u kojima je iznio gotovo prijetnju uđeli ta zemlja u NATO, Plenković je rekao kako su takve izjave u potpunosti neprimjerene i neprihvatljive.

NAP