MURPHY I KOMŠIĆ PROTIV ČOVIĆA: Izbori se moraju održati, blokada portuzakonita!

Direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelina Eichhorst i novoimenovani ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy bili su međunarodni posrednici u zadnjoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji su vođeni posljednja četiri dana u zgradi Delegacije EU .

Pregovori su propali, a Eichhorst u obraćanju medijima navodi kako su iscrpljene sve mogućnosti stranih medijatora, te da je sada sve na domaćim službenicima.

Ključni akcenat je stavio na to da izbori moraju biti održani u oktobru bez obzira na nepostojanje dogovora oko izmjene Izbornog zakona.

Sličnog razmišljanja je i ambasador Murphy koji je rekao da SAD jasno vjeruju da izbori trebaju da se održe u oktobru.

„To je zakon ove zemlje. Ukoliko bilo koja stranka želi bojkotirati izbore, ja ću reći da to nije pametno. To je suprotno interesima građana i bilo koje stranke”, dodao je Murphy.
Suprotno ovim stajalištima stoji Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) koji je danas izjavio da apsolutno nema uvjeta da se organiziraju izbori te da je najviše izgubila BiH.

– To doživljavam kao brutalni udar na BiH u smislu aktuelne političke situacije u BiH, ali i kada gledamo okruženje. Ali moramo nastaviti dalje. Neke stvari koje smo složili možda nam mogu poslužiti za daljnji dogovor, a onima koji su pokušali izgraditi FBiH u organizacijskom smislu poručujem da nisu sada uspjeli i da nikada neće uspjeti – poručio je Čović.

A, zapelo je na smanjenim vlastima Doma naroda u Federaciji o kojima Čović nije želio čuti. Zapravo, pomak u približavanju stavova postignut je u svim dijelovima izuzev onoga koji govori o smanjenju vlasti.

To je potvrdila i Eichhorst koja je kazala da pitanje oko koje se strane nisu mogle dogovoriti upravo nadležnosti Doma naroda Federacije BiH. Kazala je da su razgovarali io izmjeni i sastavu tog Doma, ali da dogovor nije postignut oko reduciranja nadležnosti.

Čović nije obznanio da li će bojkotirati izbore. Ali blokiranje je protuzakonito. To su na kraju kazali i međunarodni faktori, a to je nedavno ponovio i Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

„Dragan Čović će nastojati da blokira izbore, ja mislim da neće moći, pa će nastojati da bojkotuje izbore. bojkot izbora je normalna stvar u demokratskim sistemima. Pa nek bojkotuju, ok. I to je sredstvo političke borbe. Ne možemo utjecati na politiku niti promišljanje ni Čovića ni HDZ-a ni HNS-a. Ako hoće da bojkotuju izbore to je njihovo pravo. Ali blokirati ih ne smiju. To je već protudržavna djelatnost.”

NAP