Vijesti

ILIJA CVITANOVIĆ: “Od FBiH se želi napraviti RS bošnjačkog naroda”

Iza nas je treći dan nove runde pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH. Još uvijek nema konačnog dogovora. Medijima su se vrlo kratko obratili lideri HDZ-a i HDZ-a 1990. Dragan Čović i Ilija Cvitanović, obojica vidno razočarani, obrušili su se na postupke i htijenja lidera SDA-a Bakira Izetbegovića.

“Danas je ključna stvar bila kako ko od sudionika vidi Bosnu i Hercegovinu. Ono što je mene zaboljelo i ono što je za mene poražavajuće i katastrofalno, ono što ruši BiH – to je poruka SDA o Domu naroda Parlamenta FBiH, da bi ga doveli na razinu Vijeća naroda RS i da naprave od FBiH zapravo RS bošnjačkog naroda. I očekuju da imaju partnera među Hrvatima za takav razgovor”, rekao je, između ostalog, Ilija Cvitanović.

Sličan stav je, podsjetimo, iznio i Dragan Čović.

“Neki bi da brutalno mijenjaju strukturu BiH. Bojim se da ima onih koji je žele brutalno srušiti, mijenjajući strukturu i znajući da je to krajnje rizično uraditi u Parlamentu BiH. Ujedno, to govorim i zbog dešavanja u okruženju. Bili smo spremni napraviti ogroman ustupak po pitanju funkcioniranja Federacije BiH, ali bojim se da neki šalju poruke putem udruženja žena i na drugi način, na koje ćemo vrlo džentlmenski odgovoriti. Rušitelji BiH, kroz svoje slanje poruka prije pregovora, nisu pregovarači sa HDZ-om, niti za hrvatski narod BiH”, izjavio je on.

Mnogo više optimizma od svojih sagovornika pokazao je Fahrudin Radončić, lider SBB-a.

“Mislim da smo napravili dosta uspjeha uz pomoć međunarodnih medijatora. Napredak je napravljen na svim tačkama. Razgovara se veoma tolerantno i ravnopravno. Najteže je Izetbegoviću i Čoviću, ali stavovi se približavaju. Sutra je dan D, nakon toga ćemo izaći jači kao BiH”

Prigovorio je strankama poput DF-a i SDP-a, koji su učestvovali na pregovorima vođenim o integritetu izbornog procesa, dodavši kako se nada da će im se pridružiti i ‘prihvatiti odgovornost’.

Predstavnici SDA nisu davali izjave za medije. Kratko su istakli da im je žao što su se novinari cijeli dan smrzavali, ali da ne žele prije nego pregovori i zvanično budu gotovi davati izjave.

Pregovori će biti nastavljeni danas u devet sati.

Podsjetimo, tokom ove runde pregovora vođeni su odvojeni razgovori – dok su o elektorskom modelu raspravljali pregovarači iz Neuma, građanske stranke učestvovale su samo na onim razgovorima o unapređenju integriteta izbornog procesa. Nastavak pregovora o ovim tehničkim aspektima procesa (poput uvođenja skenera) danas nije nastavljen, a prethodnih dana su pregovarači iz Naše stranke, SDP-a i DF-a saopštili kako je kompletan integritetski paket oboren zbog insistiranja HDZ-a da se članovi Centralne izborne komisije, pored Predstavničkog doma Parlamenta BiH, biraju i u Domu naroda.

N1

To Top
$(".comment-click-1615").on("click", function(){ $(".com-click-id-1615").show(); $(".disqus-thread-1615").show(); $(".com-but-1615").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });