Vijesti

DRAGAN ČOVIĆ:”nema nikakvih uvjeta da se izbori održe”

Na sastanku s direktoricom pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelinom Eichhorst i američkim ambasadorom u BiH Michaelom Murphyjem bili su lideri šest stranaka (HDZ BiH, HDZ 1990, SDA, NiP, NES i SBB) u BiH.

Dragan Čović, lider HDZ-a, rekao je da su jučer imali završen posao, ali da se nije došlo do rješenja.

“Nakon već devet mjeseci pokušavamo u različitim prilikama razgovarati i tražiti ova rješenja oko Izbornog zakona i ograničenja izmjena Ustava i jednim dijelom smo to uspjeli. Jučer smo imali završen posao, onda se problematiziralo s jedne strane, strane SDA, na način da je išlo s nekim dodacima onoga što smo do sada stavili kao standard.

Žao mi je što je najviše izgubila BiH ovim. Mislim da je u startu bio jasan isti cilj, ako se ništa ne dogovori, da ostanemo u statusu quo i to je posljednjih devet mjeseci samo SDA radila. To sam ja više puta kazao i kroz ove pregovore i u Sarajevu i u Neumu, pa i danas ovdje. S te strane ja to doživljavam brutalnim udarom na BiH i za vid aktuelne političke situacije u BiH, ali i jednako tako i kad gledamo naše okruženje i šta nas i čeka u vremenu ispred nas, ali mi moramo nastaviti dalje, nema druge”, rekao je Čović.
Kazao je da su neke stvari posložili.

“Mogu nam poslužiti kao okvir da se dalje dogovaramo, a oni koji su pokušali razgraditi Federaciju BiH u organizacijskom smislu, ja im sad mogu samo poručiti, niti su sad uspjeli, niti će ikada uspjeti, jer time ruše BiH. To nije evropska BiH, oduzeti one ključne elemente Dejtona, praviti neki Dejton, dva neka u principu koji se pokušao ovdje napraviti.

Mislim da je ovdje bio uzaludan posao i meni je drago da je jučer pet stranaka od nas šest prihvatio model koji je bio, koji rješava sve probleme koje smo stavili ispred sebe, pa čak i onaj oko funkcioniranja Federacije. Jučer sam ostao ili sam vas uskratio za neki odgovor šta smo to mi, kao Hrvati, predložili ovdje. Ovdje vrlo jasno smo bili spremni na tri-četiri jasna ustupka, koje je neko zvao blokadom, ja bih rekao da bude funkcionalnija BiH, međutim, na njihovo iznenađenje ili SDA, nisu mislili da ćemo mi to dati. Kad smo to dali, išli su dalje, onda smo rekli da ne može više, da se ne može rušiti BiH, na način da se ključni obrisi Dejtona sruše baš kroz Federaciju BiH”, rekao je Čović.

Kazao je da je dogovoreno kako riješiti pitanje Federacije.

“Bez bilo kakvih mogućnosti da neko zaustavlja taj proces, kako definirati predsjednika Federacije da niko nema mogućnosti blokirati taj proces, kako završiti imenovanja koja sada stoje, a jedno od njih je i Ustavnog suda BiH, ali i direktora policija, direktora televizije. Znači da otklonimo sve ono što se tiče imenovanja jer danas iz nekih političkih razloga je to stalo. Svi smo se usaglasili da to nije bio dio čitavog paketa, da je dogovor da sva četiri elementa moraju biti na istoj razini dogovora kako bismo mogli s njima ići u parlamentarnu proceduru. Kako će ići dalje, vidjet ćemo. Mi ćemo sa svoje strane, odnosno ja ću sa svoje strane učiniti sve, prije svega na ovaj način informirati javnost o naporu koji smo dali da retorikom, ponašanjem i promišljanjem BiH i očuvamo BiH, očuvamo mir u BiH i damo šansu jednom kvalitetnom političkom dogovoru. Nažalost, opet nismo uspjeli”, rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara, Čović je rekao da su u cjelokupnim rješenjima bila četiri elementa.

“U onih 14 prioriteta ka Evropskoj uniji je Izborni zakon, primjena svih presuda u Strazburu. Sada neka se pitaju i Sejdić i Finci i jedni i drugi koji su ostali uskraćeni za mogućnosti zbog čega je to urađeno i ko je za to zaslužan. Vjerojatno će dalje nastaviti na sličan način zastupati njihove interese. Govorim, prije svega, o SDA. Druga stvar koju smo mi preuzeli kao obavezu jeste prevesti odluku Ustavnog suda BiH i ono što smo se s međunarodnim partnerima dogovorili, to je bilo da ograniče ustavne promjene. To smo čak izdogovarali i međusobno usaglasili”, dodao je Čović.

Lider HDZ-a je rekao da nema nikakvih uvjeta da se izbori održe.

“Uvjeta za održavanje izbora, po meni, apsolutno nema nikakvih. Upravo zbog neprovođenja presude Suda u Strazburu i svih drugih pitanja. Sad će biti puno pitanja oko toga, šta, ko, kako. Učinili smo sve do sada da očuvamo kredibilitet o pregovaračkom procesu i zato je moja završna riječ hvala onima koji su posljednjih devet mjeseci proveli s nama i vama koji ste pratili i na korektan način izvještavali, pa i onima koji su slali poruke u samo vrijeme pregovora, kako vide partnere i rješenje odnosa u Federaciji, pogotovo ugrožavanja odnosa Hrvata i Bošnjaka. Tako da, kako će dalje biti, vidjet ćemo”, dodao je Čović.

SB

To Top
$(".comment-click-1623").on("click", function(){ $(".com-click-id-1623").show(); $(".disqus-thread-1623").show(); $(".com-but-1623").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });