ZAVRŠENI PREGOVORI IZBORNOG ZAKONA: “Izolacija Čovića i Izetbegovića nije donijela dogovor”

Za dana su okončani pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se vode između predstavnika bh. političkih stranaka, pod vodstvom ambasadora SAD-a Michaela Murphya i direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst.

Večeras je na dnevnom redu bilo reduciranje Doma naroda F BiH. Ranije je iz HDZ – a poručeno da ne pristaju na smanjenje vlasti Doma naroda.

Prema vijestima koje su procurile oko ovog su uglavnom razgovarali Bakir Izetbegović i Dragan Čović dok su ostali sudionici pregovora čekali u holu.Njima je nakon dugih razgovora samo rečeno da dođu sutra.

Izbor onih koji pregovaraju o ustavnim i izbornim reformama danas je rezultirao brojnim kritikama na račun predstavnika EU. Glavna zamjerka je da su iz pregovora isključene građanske stranke iako imaju značajan broj ruku u Parlamentu BiH. Za razliku od njih mjesta bilo je za stranke koje nemaju nikakav parlamentarni kapacitet kao HDZ 1990, ili imaju samo po jednog zastupnika kao SBB i NIP.

Najviše kritika dobila je direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst za koju se smatra da odavno ide na ruku nacionalnim strankama.

NAP