Vijesti

ODGOVOR RUSKOM AMBASADORU: Žestoka reakcija američke i britanske ambasade na prijetnje Kalabuhova našoj zemlji

Iz Ambasade SAD-a kažu da su ovakve prijetnje neprihvatljive i neodgovorne.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja”, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH i dodali:

“Nastavit ćemo da stojimo snažno uz BiH za vrijeme poduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euro-Atlanskom savezu nacija”.

“Svima je jasno da je ruski rat u Ukrajini nezakonit i da predstavlja kršenje međunarodnog zakona. Posljednje prijetnje ruskog ambasadora su neodgovorne i opasne. NATO put Bosne i Hercegovine je odluka koju donosi isključivo BiH i koji god put da odabere, BiH može računati na podršku Ujedinjenog Kraljevstva. Pozivamo Ambasadu Rusije da bude svjesna sjećanja, ožiljaka i posljedica nedavnog oružanog sukoba ovdje u BiH i uzdrži se od prijetnji i dezinformacija.”

Podsjetimo, ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države, ali…

“Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati”, jasna je bio Kalabuhov.

Na insistiranje voditeljice FTV-a da odgovori kako bi Moskva reagovala u takvom slučaju, ruski ambasador je kazao da to nije direktna prijetnja, ali da bi se tada reagovalo na način da se “analizira geopolitička situacija”.

“Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa”, naglasio je Kalabuhov.

Inače, ruska ambsada u BiH je 18. marta 2021. poručila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

“Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju”, navedeno je tada u saopštenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini.

izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1552").on("click", function(){ $(".com-click-id-1552").show(); $(".disqus-thread-1552").show(); $(".com-but-1552").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });