DEMOKRATSKA FRONTA: Narušen kredibilitet pregovora, građanske stranke udaljene iz pregovora!

“Odluka da građanske stranke mogu učestvovati samo u tehničkom, ali ne u političkom dijelu razgovora, duboko narušava kredibilitet pregovaračkog procesa, te s tim u vezi izražavamo opravdane sumnje u namjere Eichhorst, i pregovaračkog formata kojeg je okupila”, navode iz DF-a.

Iz ove stranke podsjećaju da je građanski blok stranaka u Parlamentu Bosne i Hercegovine najbrojnija grupacija sa 11 zastupnika, dok neke stranke učesnice političkog dijela pregovaračkog procesa imaju tek jednog ili nemaju nijednog zastupnika. “Građanske stranke odazvale su se pozivu međunarodnih medijatora i iskazale su volju za učešćem u pregovorima i demokratskim razgovorima, ali ta volja očito ne nailazi na uvažavanja od strane direktorice pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angeline Eichhorst”, smatraju u DF-u.

PODSJETIMO DA JE MURPHY ZAUZEO POZICIJU PALMERA
Naime, američki ambasador Michael Murphy koji je zauzeo poziciju bivšeg specijalnog izaslanika Matthew Palmeta, rezolutno je poručio da “izmjena Izbornog zakona neće biti pod svaku cijenu”.

To je za aktuelne pregovore koje je inicirala EU, ali i za buduće vrijeme izuzetno važna poruka. Kao što je važna i poruka da Palmera više nema u pregovorima. Sve su prilike da su međunarodni predstavnici, makar oni američki, shvatili da je zahtjevima HDZ-a BiH nemoguće izaći u susret. To je bila ključna Palmerova greška.

izvor:SB