Vijesti

CHRISTIAN SCHMIDT: “Zatražio provjeru mogućnost isključenja Rusije iz PIC-a”

Dobio sam pismo iz Ruske Federacije da više neće davati financijski prihod za visokog predstavnika.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt potvrdio je da je zatražio provjeru mogućnost isključenja Rusije iz Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Mislim da ispravno, dao sam da se to provjerava. Da li će biti izbačena ili će sama izaći. Dobio sam pismo iz Ruske Federacije da više neće davati financijski prihod za visokog predstavnika. Mislim da su to vrlo važne odluke, ali to je i dalje otvoreno za Rusku Federaciju”, kazao je Schmidt u emisiji U fokusu sa Zvonkom Komšićem.

Imao je savjet i za ruskog ambasadora Igora Kalabuhova, a to je da prestane voditi “propagandističku politiku”.

“Ona (Rusija, op.a.) je država koja je na određeni način preuzela odgovornost da će se Dejtonski sporazum provesti i neka ispuni tu svoju obavezu. Gospodin Kalabuhov će na sljedećem susretu ambasadora dobiti jedno lijepo mjesto. On je srdačno pozvan da sudjeluje u našem radu. Očekujem da se stvarno zalaže za Dejtonski mirovni sporazum, a ne da vodi rusku propagandističku politiku”, zaključio je Schmidt.

NAP

To Top
$(".comment-click-1558").on("click", function(){ $(".com-click-id-1558").show(); $(".disqus-thread-1558").show(); $(".com-but-1558").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });