ŽELJKO KOMŠIĆ ODGOVORIO RUSKOM AMBASADORU: “Prijetnja napadom na BiH je neprihvatljiva!”

Povodom izjave ambasadora Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a, pri čemu se ambasador Ruske Federacije pozvao na primjer Ukrajine reagovao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

“Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u BiH iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu.

Odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO-u može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako povod za napad na Bosnu i Hercegovinu. Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institucija BiH, koje su ranije od strane Ruske Federacije poštovane, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dužan sam da s tim u vezi, osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, poručio je Komšić.

IZVOR:SB