Vijesti

OPOZICIJA NA SASTANKU SA BORRELLOM:”Neće biti finansijskih projekata za RS…”

Jasno smo čuli da neće biti finansijskih projekata za RS, mislim da je to prva rečenica koju je rekao, a zbog toga će da trpe građani. Bilo je pitanja oko povratka u institucije, kazao je lider SDS-a Mirko Šarović nakon sastanka opozicionih političara iz BiH sa visokim predstavnikom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom.

Sastanak je održan u Delegaciji EU u BiH, a Šarović kaže da nije siguran da je Borrell uopće razumio gdje je došao.

“Ne znam da li shvata koliko je ovdje situacija bremenita i da su najveći krivci oni koji vode BiH u posljednje tri godine. Rekao bih da nije shvatio ni neka ustavna ograničenja i da će ga oni sa kojima će kasnije razgovarati obmanuti”, dodao je predsjednik SDS-a.

Novinarima se nakon sastanka obratio i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, koji je kazao da se danas još jednom čula jasna podrška Brisela ulasku BiH u EU.

“Očigledno je da je najveći zastoj na evropskom putu se desio u posljednje tri godine kada su na vlasti antievropske političke stranke SNSD, HDZ BiH i SDA. Jasno smo rekli da ćemo u Domu naroda vidjeti ko je zaista privržen evropskom putu BiH kada se bude glasalo o evropskim zakonima koje je usvojio Predstavnički dom. Ko je protiv toga on je antievropski i najveća odgovornost je na tri vladajuće stranke”, dodao je Borenović.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić novinarima u Sarajevu rekao je da su imali priliku čuti nedvosmislenu poruku od Borrela da očekuje da se bh. političari jasno odrede i osude agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Očekuje i što kvalitetnija rješenja unutar BiH. Jučer smo imali priliku vidjeti kakve su vlasti ovdje u BiH. Ključ je to da se osiguraju uslovi da imamo fer i poštene izbore i ukoliko uspijemo da dođemo do riješenja u skladu s evorpskim standardima, mi ćemo to podržati. Istakao sam da očekujemo da dobijemo kandidatski status, a onda smo spremni da primjenjujemo bilo koji izborni sistem neke od zemalja EU u BiH”, dodao je Nikšić.

Kako kaže, sumnja da bi tehničke promjene izbornog zakona prošle u Domu naroda BiH.

“Imamo zakone na evropskom putu, ali dešavaju se opstrukcije u Domu naroda BiH”, poručio je Nikšić.

Edin Forto, predsjednik Naše stranke kaže da bi sav pritisak trebao biti prebačen na Dom naroda BiH.

“To je mjesto gdje se blokira država BiH, a znamo ko ima kontrolni paket i ko mu je to dozvolio”, poručio je Forto, navodi nap.ba.

To Top
$(".comment-click-1532").on("click", function(){ $(".com-click-id-1532").show(); $(".disqus-thread-1532").show(); $(".com-but-1532").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });