DODIK NAKON SASTANKA SA VISOKIM PREDSTAVNIKOM EU KRITIKOVAO IZETBEGOVIĆA: Želi da probleme stalno svaljuje na RS i Milorada Dodika

“Laže čovjek”, ovim riječima novinarima u Sarajevu obratio se član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik komentarišući izjavu Bakira Izetbegovića nakon sastanka sa visokim predstavnikom EU za sigurnosnu i vanjsku politiku i potpredsjednikom Evropske komisije Josepom Borrellom.

Borrell se nakon sastanka sa opozicionarima u BiH sastao s Dodikom, te liderima SDA i HDZ BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

“Ne može se očekivati kretanje BiH dalje bez ustovanopravne i izborne reforme i upravo je to Borrell tražio od Izetbegovića to kako ključno. Mi u RS-u smo to davno završili, rekli smo da izbor članova Predsjedništva BiH ide u skladu s Ustavom i sada se mrcvarimo ovdje”, dodao je Dodik.

“Želim se zahvaliti Borrellu što je došao ovdje i što izražava zabrinutost za BiH. Izetbegović iz svog nekog razloga želi da probleme stalno svaljuje na RS i Milorada Dodika. Sastanak je bio veoma korektan, a Borrell je jasno rekao šta očekuje. Rekao je da nema ubrzanog evropskog puta za BiH, jer se moraju poštivati standardi”, istakao je Dodik.
Kazao je da podržava teritorijalni integritet Ukrajine kao i svih međunarodnopriznatih zemalja.

“Šta mi imamo ovdje da pričamo o tome. Što se tiče utjecaja tog rata naravno da je izražen problem ekonomije i mi to moramo rješavati. Ne može se na Parlamentu BiH raspravljati o prihodima RS-a, to samo može NSRS. Borrell je tražio da funkcionišu institucije BiH, ali ako neko pod tim misli da će Srbi glasati kako se očekuje, to se naravno neće desiti”; kazao je Dodik novinarima u Sarajevu.

Dodao je da Borrell očekuje da se ne izglasavaju zakoni o VSTV i Agenciji za lijekove, što će kako kaže prenijeti NSRS.

“Kako mislite da ćemo gledati da se nas kažnjava a druge ne. EU treba da izmiri sve obaveze i prema FBiH i prema RS. Evropska unija plasira sredstva BiH, ako budu obustavljena bit će obustavljena BiH, a ako obustavi samo RS onda samo pridonosi podjeli BiH. Podržat ćemo svih 14 preporuka Evropske komisije, a ne selektivno”, zaključio je Dodik, prenosi nap.ba.