Vijesti

ŽELJKA CVIJANOCIĆ: “BiH u kojoj ne smijete da mislite, pričate i predajete bila bi “država mraka”

Predsjednca RS-a Željka Cvijanović rekla je da “skandalozna odluka Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH da zabrani ulazak u BiH univerzitetskom profesoru Milošu Koviću potvrđuje to kako bi izgledala BiH u kojoj se RS ne bi borila za svoju ustavnu poziciju, kao što radi”.

“To bi bila BiH u kojoj ne smijete da mislite, pričate i predajete svoj predmet pogotovo ako on ima neku vezu sa historijom Srba i slično”, rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da bi to bila “država mraka”.

“Što se tiče mnogih institucija BiH, uključujući OSA-u, one su definitivno izašle iz svog djelokruga i umjesto da služe svim građanima, podređene su i sprovode politiku političkog Sarajeva, najčešće SDA”, rekla je Cvijanovićka u Kneževu.
Ona je istakla da ovaj slučaj pokazuje da se “prave spiskovi lica za koje političko Sarajevo procjenjuje da su politički nepodobni, kao i ljudi za koje isti smatraju da remete njihov koncept BiH”.

“Njima RS smeta da to realizuju i uvijek će. To nije koncept za koji smo dali saglasnost. Dali smo saglasnost za koncept ravnopravnosti, konstitutivnosti, zastupljenosti, promovisanja i sprovođenja interesa sva tri konstitutivna naroda i drugih građana”, izjavila je Cvijanovićka.

Ona je navela da su namjere “političkog Sarajeva za centralizacijom usmjerene sa ciljem da se sve podvrgne konceptu, razmišljanju i politici onoga što je bošnjačka politika”.

“S tim RS nije saglasan. Način na koji se zakoni donose i nameću od visokog predstavnika, kao i zabrane intelektualcima da dolaze, što nije prvi put, jesu suštinski problem za zemlju jer pokazuju da je nepodoban svako ko priča drugačije u odnosu na kliše političkog Sarajeva”, rekla je Cvijanovićka nakon što je član Predsjedništva Šefik Džaferović rekao da iza zabrane ulaska Koviću stoji OSA BiH.

Granična policija BiH je u subotu, 12. marta, zabranila ulazak u BiH profesoru historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Milošu Koviću, uz obrazloženje da “predstavlja prijetnju po bezbjednost BiH”, prenosi Srna.

To Top
$(".comment-click-1501").on("click", function(){ $(".com-click-id-1501").show(); $(".disqus-thread-1501").show(); $(".com-but-1501").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });