Vijesti

NEBOJŠA RADMANOVIĆ O BOŠNJAČKIM POLITIČARIMA: “Njihova retorika nije se promijenila od rata!”

Osvrćući se na tvrdnje ministrice inostranih poslova Bisere Turković da “treba zaključke Narodne skupštine Republike Srpske staviti van snage” i da “RS ide ka secesiji”, Radmanović je naveo da sličnu priču iznosi i predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Denis Zvizdić.

“Nije baš tako otvoreno rekao da zaključke Narodne skupštine treba staviti van snage, ali poruke su slične. To je metod rada jednog dijela sarajevskih političara koji je sličan onome što se dešavalo u ratu i neposredno poslije njega”, rekao je Radmanović.

Radmanović je rekao da događaji u BiH nemaju nikakve sličnosti sa onim u Ukrajini.

“Nema nikakve sličnosti ni između zemalja ni u događajima koji se dešavaju. Sličnost je samo što svako tumači kako hoće što se dešavalo u ratu ovdje, a i u ovom koji se dešava sada između Evrope i Rusije. Priča koja je ovdje prihvaćena da su Rusi počinili agresiju na Ukrajinu je netačna jer je Evropa potpuno u ovom ratu. Ako neko misli da sankcije, naoružavanje, primanje izbjeglica nije učešće u ratu, taj ne zna šta je rat. Tačno je da je najgore kad ginu ljudi, a ginu u Ukrajini, a ovdje, kako smo mogli primijetiti, Evropljani viču evo vam oružje, a vi ratujte dok ne izginete svi protiv moćnije Rusije”, rekao je Radmanović.

Radmanović je u intervjuu Srni rekao da su “ovdje u igri krupne stvari o kojima nema dovoljno informacija da bi se davale ocjene i istakao da ocjene daju najviše oni koji nemaju pojma o tome”.

On je naveo da je priča o vezi Republike Srpske i Dodika sa Rusijom jednim dijelom tačna, samo je šteta što je ne iskoristi cijela BiH.
“Čitavoj BiH trebalo je i ranije, a i ubuduće da bude važno ako sa moćnom Ruskom Federacijom imamo neku vezu, a imamo vezu. Na kraju Sarajevo kao da je zaboravilo kako se gas dobija sa te strane. Tačno je da iz BiH treba da ide glas za mir, za prestanak svih vrsta dejstava u Ukrajini, za zbrinjavanje nedužnih, a i tu se mora pokazati različit odnos Evrope”, rekao je Radmanović.

Radmanović je rekao da je, tokom posjete njemačke ministrice Annalene Baerbock, u izjavama Turkovićeve i Zvizdića vidljivo da nema dijaloga.

“Oni misle da je dijalog ponašanje onako kako oni kažu. To nije dijalog u BiH. U jednom periodu bilo je dijaloga, a onda kao da je neko rekao – treba prestati ili su na vlast došle neke druge snage koje misle da to treba prestati. U okviru toga slijedi i optuživanje nekog trećeg da je kriv. U raspravama oko toga treba podsjetiti da prođe čitav ciklus između izbora da nije Vlada Federacije BiH formirana. To je trebalo da bude razlog rasprava unutar Federacije i pokazatelj kako treba da funkcioniše u BiH, a desilo se obrnuto. Onda se optužujemo mi iz Republike Srpske da mi nešto kočimo, a ovdje nema Vlade”, naveo je Radmanović.

“Procesi ovdje uveliko traju protiv jednog broja funkcionera iz Sarajeva, a ti isti pričaju da je problem u Republici Srpskoj. To nije dijalog, to je napadanje. To je ona priča “Drž`te lopova!”, dok mi krademo ili pokušamo nešto da uradimo za sebe – ne može tako napredovati BiH”, rekao je Radmanović.

Radmanović je napomenuo da u BiH mora postojati ravnopravnost, razumijevanje, kao i istinski dijalog bez teških riječi i optuživanja koji vodi napretku.
“Ovo ne vodi napretku. Sada, u ovoj situaciji, kada je ekonomska kriza u usponu, kada ne znamo hoće li biti problema sa snabdijevanjem osnovnim životnim namirnicama, a moguće je da se desi, onda tek vidimo u kakvom smo problemu”, istakao je Radmanović.

Na pitanje da li će se BiH raspasti, Radmanović je odgovorio da to nije na dnevnom redu i da je riječ o konstantnoj priči, prisutnoj na ovom prostoru posljednjih 150 godina, dok BiH nije ni postojala kao država, već je u okviru nekih drugih carstava bila po pokrajinama.

“Danas o raspadu pričaju ovi iz Sarajeva, a iza toga rade centralizaciju. Nije rješenje ni raspad ni centralizacija. Rješenje je sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, onako kako piše i dogovor oko svih stvari koje su potrebne za jednu modernu državu”, poručio je Radmanović.

Upitan da li će biti izbora, on je rekao da ne može dati kvalitetan odgovor samo sa “da” ili “ne”, ali da smatra da treba održati izbore u skladu sa zakonom onako kako je i do sada rađeno.

“Smatram da treba održati izbore u redovnom periodu. Zakon tako kaže i da treba raspisati te izbore u skladu sa zakonom i da se održe u oktobru ove godine. To je moj lični stav. Iz ugla političke partije kojoj pripadam moram reći da nama odgovara i jedno i drugo jer mi stojimo tako dobro da sigurno pobjeđujemo na izborima, a ako neko `pametan` iz svijeta i domaći pokuša to da razvali, nama odgovara da se oni prolongiraju jer ćemo ponovo biti bolji nego ova nikakva opozicija koja nema ni ideju ni programe, ni kadar, niti išta”, ocijenio je Radmanović.
Izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1478").on("click", function(){ $(".com-click-id-1478").show(); $(".disqus-thread-1478").show(); $(".com-but-1478").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });