MARIO BANOŽIĆ: Na olupini izvučene bezpilotne letjelice pronađeni tragovi eksploziva i elementi avio bombe

Nakon dva i po dana, olupinu letjelice izvukli su iz kratera na Jarunu. Cijelu akciju pratio je i ministar Banožić koji je rekao da su našli tragove avio bombe kakva se koristila na sovjetskim avionioma

Ministar obrane Mario Banožić pratio je u nedjelju ujutro izvlačenje olupine srušene bespilotne letjelice, a u izjavi oko podne potvrdio da su pronašli tragove eksploziva i elemente avio bombe kakva se koristila na sovjetskim avionima.

– Istraga je ušla u završnu fazu, plan je bio za jučer, međutim, u samom početku istrage dobili smo saznanja da se na fragmentima nalaze elementi eksploziva i moralo se pristupiti pažljivijem vađenju i otkloniti rizik – rekao je ministar Banožić i dodao da je zato i evakuiran paviljon studentskog doma.

– Pronađena je i crna kutija iz koje očekujemo da ćemo izvući određene podatke o letu koje ćemo komparirati s radarskim podacima – kaže.

– Pronađeni su tragovi eksploziva i elementi koji upućuju da ovo nije bila letjelica izvidničkog tipa kako se pokazalo prvo jutro – rekao je Banožić

– Na letjelici su pronađeni dijelovi avio bombe – rekao je i dodao da nije sigurno je li ruska ili ukrajinska.
Kaže da se radi o elementima avio bombe koja se koristila na sovjetskim avionima. Poručio je da se puno toga pokazalo kroz promjenu boje, mirisa i detekcijom te promjenama u zemlji.

Poručio je da je područje sigurno, ali i da će ga još jednom detaljnije pregledati, ali i da je glavnina letjelice izvađena van.
‘Tražit ćemo odgovore Mađara i Rumunja’
Na vojnoj lokaciji nastavit će se istraživanje da se utvrdi o kakvom je eksplozivu riječ. Poručio je da se po upaljaču vidi da je avio bomba sovjetske proizvodnje. Dodaje i da će analiza utvrditi kad je i u kojem trenutku imala reakciju te koji tip bombe i svrha i tad će znati kakva je mogla biti razorna šteta takve bombe.

– Bio sam ovdje od prvog trenutka, bit ću sve dok ne uklone posljednji komad. Bio sam upozoren od strane osiguranja da to ne bi bilo dobro, ali odlučio sam se na taj korak. Tako je odlučio i premijer. Moramo pokazati da je situacija sigurna. Nezgodno je što je izašlo u javnost da je riječ o eksplozivnoj napravi. Prema našim saznanjima, ovdje nema eksplozivne naprave, ali ući ćemo dublje u zemlju da budemo sigurno. Ovdje su pirotehničari i svi oni koji mogu utvrditi što se gdje nalazi u kojem trenutku – rekao je i poručio da je mehanizacija radila oko letjelice, a ne da je bager vadio letjelicu.
– Razgovor s NATO-om je obavljen u nekoliko pravaca, u srijedu imamo izvanredni NATO sastanak gdje ćemo spomenuti ovu temu, ali i propuste koji su se dogodili u Rumunjskoj i Mađarskoj – dodao je.

– Na ovakav način tražit ćemo odgovore što se dogodilo u procesu – kaže i dodaje da očekuje odgovore iz Mađarske i Rumunjske.
Poručio je i kako će usporediti podatke iz crne kutije i radarskih sistema kako bi se utvrdili parametri leta.

Na pitanje može li se ovo sada okarakterizirati kao napad na Hrvatsku, kaže da je siguran kako će se “moći utvrditi odakle je ovaj projektil došao, odnosno letjelica”. Ministar kaže i da je letjelica modificirana te da je siguran da će se iz crne kutije moći izvući podatci iako je oštećena. Dodaje da sklopovi ne odgovaraju povijesnom razdoblju iz kojeg se navodi da je letjelica.

– Postojale su razne teorije i razni stručnjaci koji su ih iznosili. Nisu ništa postigli nego uznemirili javnost – kaže Banožić na ponovljeno pitanje je li ovo napad na Hrvatsku i dodaje da Hrvatska nije zadovoljna reakcijom susjednih zemalja koje su mnogo prije uočile letjelicu.
izvor:SB