DELEGACIJE NASTAVILE RAZGOVOR: Može li naredna sedmica donijeti konačni dogovor

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajla Podoliaka rekao je u nedjelju da misli da će u narednih nekoliko dana “postići konkretne rezultate” iz razgovora s Rusijom. U videu objavljenom na Twitteru, Podoliak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da Rusija “postaje mnogo osjetljivija na ukrajinski stav” i da je “počela konstruktivno razgovarati”.

“Naši prijedlozi su na stolu. Vrlo su čvrsti. Među njima, povlačenje trupa, prekid vatre”, dodao je Podoliak dodavši da neće odustati ni od jedne tačke, iz principa. Nastavak razgovora trebao bi biti naredne sedmice.

Leonid Slucki, član ruske delegacije u pregovorima Ukrajine i Rusije, rekao je da je u pregovorima sa ukrajinskom delegacijom od početka postignutog “značajnog napretka”, prenosi ruska državna novinska agencija RIA.

“Ako uporedimo pozicije Rusije i Ukrajine u pregovorima na samom početku i sada, možemo vidjeti značajan napredak”, rekao je Slutski.

“Očekujem da bi napredak mogao prerasti u jedinstven stav obje delegacije, te u dokumentu za potpisivanje”, rekao je on.

Razgovori između ukrajinskih i ruskih diplomata ministara vanjskih poslova održani u četvrtak u Antaliji nisu rezultirali bilo kakvim dogovorom osim da će delegacija nastaviti pregovarati. Do sada su održane tri runde pregovora na području Bjelorusije, dok su se razgovori nastavili iu online formi. Rusija je 24. veljače iz zraka, kopna i vode napala istočne gradove Ukrajine da bi napade proširila i na Lavov na zapadu zemlje.

Broj civilnih žrtava raste, a Ukrajinu je napustilo više od dva milijuna stanovnika.

Europski lideri koji su razgovarali s Putinom kao što su njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron ne dijele se kakav optimizam o prekidu vojnih dejstava.
NAP