SUSRET NA FORUMU DIPLOMATIJE U ANTALIJI: Milorad Dodik se susreo i srdačno rukovao sa Christianom Schmidtom

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik susreo se sa visokim predstavnikom u našoj zemlji Christianom Schmidtom na Forumu diplomatije u Antaliji.

Ovo je prvi put da su se njih dvojica susrela, bar prema zvaničnim informacijama.
Dodik je, podsjetimo, odbijao priznati Schmidta kao visokog predstavnika jer njegov izbor na ovu poziciju nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a. On je Schmidta često nazivao “njemačkim turistom” u BiH te je odbijao zvanične susrete s njim.
No, na fotografiji koja je objavljena vidi se kako se njih dvojica susreću i srdačno rukuju u Antaliji. Nakratko su popričali, a njihovi saradnici također su bili srdačni,

Inače, forum se održava u trenucima velike svjetske krize izazvane ruskom agresijom na Ukrajinu. Glavne teme su sigurnost, saradnja, ali i razvoj zemalja kroz globalno umrežavanje.
Podsjetimo da je Schmidt kritikovao Dodika i projekat “srpski svet”
“Zamislite, pismo koje je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad) Dodik poslao Ujedinjenim nacijama kako bi zanemarili pismo predsjedavajućeg Željka Komšića, kako bi bilo da je takvo nešto uradio predsjedniku Evropske komisije. Jasno je da vanjska politika mora biti određivana glasom većine”, rekao je Schmidt i zaključio:

“Moramo vidjeti da je Zapadni Balkan ujedinjen, da pritom ne govorimo o ‘srpskom svetu’, nego da govorimo o nezavisnim zemljama, budućim članicama Evropske unije, jer ukoliko sada podbacimo, to će biti podbačaj koji će zahvatiti i sljedeću generaciju”.
klix