Vijesti

Sa Erdoganom se danas sastaju članovi predsjedništva Džaferović i Dodik

Članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Milorad Dodik učestvuju na Antalijskom diplomatskom forumu u Antaliji. Danas ih očekuje razgovor sa predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom, ali i obraćanje u okviru panela lidera “Budućnost Bosne i Hercegovine”.
Prvog dana summita članovi Predsjedništva BiH sastali su se u Antaliji, u odvojenim susretima, s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i s EU komesarom za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyiem.

Pahor je istaknuo da je proširenje EU najvažnije geopolitičko i strateško pitanje u sadašnjim okolnostima, a Várhelyi pozvao na uspostavljanje potpune funkcionalnosti državnih institucija.
Članovi Predsjedništva sastali su se i sa specijalnim izaslanikom Miroslavom Lajčakom gdje je razgovarano o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Zapadnog Balkanu, a u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.

Džaferovića i Dodika čeka sastanak sa Erdoganom
Programom summita, danas je predviđeno obraćanje članova Predsjedništva BiH u okviru panela lidera “Budućnost Bosne i Hercegovine”.

Istog dana, članovi Džaferović i Dodik sastat će se na marginama ADF-a i s predsjednikom Republike Turske.
Podsjetimo prethodmog dana su se sastali sa Miroslavom Lajčakom.
Kako je istaknuto, razgovarano je o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Zapadnog Balkanu, a u kontekstu sigurnosnog stanja u Evropi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Posebna tema razgovora bio je kandidatski status Bosne i Hercegovine.
Džaferović je kazao da Evropska unija treba proširenje posmatrati kao geopolitičko, a ne administrativno pitanje, te da treba pokazati senzibilitet za ubrzanje procesa prijema Bosne i Hercegovine.

Kazao je i to da će Bosna i Hercegovina ispuniti uslove postavljene od Evropske komisije za kandidatski status, u slučaju da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH potvrdi zakone o VSTV-u i sukobu interesa, koje je već usvojio Predstavnički dom PS BiH.
Usvajanje ovih zakona sa evropske agende stabiliziralo bi situaciju u Bosni i Hercegovini i doprinijelo bi smirivanju krize, što treba biti imperativ za sve političke aktere u zemlji i pokazatelj njihovog odgovornog pristupa prema ljudima u BiH i zahtjevima trenutne sigurnosne situacije u Evropi.

SNSD, čiji je predsjednik Milorad Dodik, na Twitteru je objavio da se i on sastao sa Lajčakom.


izvor:N1

To Top