Vijesti

MLADEN IVANIĆ: Avanturizam vlasti u Republici Srpskoj mogao bi da košta i njene građane.

Počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić gostovao je u emisiji “Puls” BN televizije.

Rusko-ukrajinski sukob će potrajati. Zapadni svijet nije spreman na pregovore, vjerovat će da sankcijama može slomiti Rusiju, ali ona ima svoje elemente kao što su izvoz gasa i nafte. Tek kada se iscrpe obje strane, onda će doći do razgovora, ali nekoliko godina će ovo trajati bez zaokruženog cilja, kaže Mladen Ivanić u emisji Puls BN televizije.

“Niti će Rusija zbog Balkana početi rat sa Amerikom niti će Amerika početi rat sa Rusijom zbog Ukrajine, to se vidi i u ovom sukobu”, kaže Ivanić i dodaje da veliki imaju svoje interese i prepucavaju se preko manjih.

“Građani u Republici Srpskoj će platiti ozbiljnu cijenu ekonomskih posljedica rusko-ukrajinske krize, koje se već osjećaju”, kaže Ivanić, naglašavajući da vlast više misli kako da sačuva pozicije, nego o potrebama stanovništva.

“Dostupnost roba će biti manja”, kaže Ivanić i dodaje:

“Već danas je trebalo dogovarati nabavke da se preduprijedi siguran rast cijena koji će se nastaviti. Da se brine o građanima daleko bi se više vremena trošilo šta da se radi da se spriječi potencijalni udar koji je već krenuo cijena, da se spriječe potencijalne nestašice pojedinih proizvoda, a time ko se bavi, niko živ. Volio bih da vlast izađe sa osmišljenim programom mjera, ali jedino ko o tome govori smo mi iz opozicije”.

Kada je u pitanju BiH moguće su političke prekompozicije u odnosu na geopolitičku scenu, kaže Ivanić, napominjući da očekuje veći angažman Zapada.

“Jako je važno da Republika Srpska otvori i kanal komunikacije sa Zapadom, jer će Zapad svjesno ovaj prostor nakon što je Rusija pokazala da je njen interes Ukrajina, Zapad će pokazati da je Zapadni Balkan njegov interes i mi moramo imati komunikaciju, a ne da budemo predmet koji neko udara po glavi. Glavno tržište nam je ipak EU”, navodi Ivanić

Također, Ivanić tvrdi da je Rusija imala vrlo pozitivnu ulogu kada je u pitanju postdejtonska BiH i da će se bez nje teško održati stabilnost, koju ima.

“Ja zagovaram podjednako dobar odnos i sa Rusijom kao jednom od potpisnica Dejtona i sa Zapadom kao drugim objektivnim stubom Dejtona i zemljama koje su vrlo ekonomski prisutne ovdje koje preko programa EU i banaka za obnovu i razvoj značajno finansiraju naš život. Ako smo razumni mi i sa jednima i sa drugima moramo razgovarati i naš je interes da i s jednima i sa drugima razgovaramo, a ne da budemo oruđe bilo jedne, bilo druge strane.”

Prema njegovim riječima, avanturizam vlasti u Republici Srpskoj mogao bi da košta i njene građane.

„Ja mislim da je pred gospodinom Dodikom ponuda odustani od nadležnosti, vrati se u institucije, u suštini prihvati Inzkov zakon i možemo nastaviti dalje, ako on to uradi onda će tenzije pasti, ali ako to uradi onda je slomio dignitet i autoritet Republike Srpske u institucijama BiH definitivno“, navodi on.

Smatra da se rusko-ukrajinska kriza neće odraziti na održavanje izbora u BiH i izbora će biti, ali ne i promjene izbornog zakona.

“Ako bude razuma, sve će se okončati, ulaskom Ukrajine u EU, ali ne i u NATO i to je jedino relano rješenje”, poručio je počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.
izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1431").on("click", function(){ $(".com-click-id-1431").show(); $(".disqus-thread-1431").show(); $(".com-but-1431").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });