Vijesti

MILORAD DODIK IZ ANTALIJE: “Žao nam je stradanja Ukrajinaca, ali Republika Srpska ostaje neutralna”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik prvog dana diplomatskog foruma u Antaliji sastao se sa Miroslavom Lajčakom, izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine gdje su razgovarali o situaciji u BiH, ali i o stanju u Ukrajini.

“Republika Srpska je neutralna po pitanju Ukrajine i ostajemo pri tome. Imamo apsolutno pozitivan stav prema ukrajinskom narodu, žao nam je zbog stradanja, ali isto tako mislimo da je ovaj sukob rezultat globalnog previranja, koje se dodiruje u Ukrajini između Zapada, NATO-a i jedne odbrambene pozicije, koju sama Rusija ima, i to svi vide. Ukrajina je tu više kolateralna šteta”, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je, osim o refleksima krize na ekonomiju sa Lajčakom razgovarao i o političkim temama u BiH i na Balkanu.
“Ovo je bila prilika da mu objasnim neke naše stavove. Јedan histerični pristup koji briselska administracija ima prema BiH u nastojanju da prikaže sve crno-bijelim. Oni i naše nastojanje da se ponašamo u skladu sa Ustavom u suštini proglašavaju antiustavnim. Moja uloga je bila da objasnim da to nije tako. Ono što mi radimo je sve potkrijepljeno ustavnom pozicijom. Mi ćemo nastaviti sa tom politikom i nećemo podleći toj jednoj općoj histeriji, koja je i sad zbog sukoba u Ukrajini”, poručio je Dodik.

Na diplomatskom forumu u Antaliji pored Dodika pristustvuje i drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Prema programu samita predviđeno je da se njih dvojica (Džaferović i Dodik) obrate u subotu, 12. marta u okviru panela “Budućnost BiH”.
VIDEO:

izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1444").on("click", function(){ $(".com-click-id-1444").show(); $(".disqus-thread-1444").show(); $(".com-but-1444").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });