Dodik o susret Schmidta i Baerbock: “Vidim kao susret dva zemljaka u trećoj državi”.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock nije morala doći u Sarajevo da kaže da je Christian Schmidt visoki predstavnik, jer su, kako kaže, te poruke i ranije stizale iz Berlina.
“To nije Schmidta učinilo visokim predstavnikom, jer da bi on to i bio trebalo bi prvo da ispuni uslove iz Aneksa 10, kojim je i osnovan visoki predstavnik, i da dobije konačnu verifikaciju od Savjeta bezbjednosti UN-a”, poručio je Dodik.

“Pošto on to nije pribavio, Christian Schmidt je za Republiku Srpsku i dalje neko ko se lažno predstavlja u BiH, a njegov jučerašnji susret sa gospođom Baerbock vidim kao susret dva zemljaka u trećoj državi”, kazao je Dodik.

Podsjetimo se nekih od izjava ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock:
Ovu posjetu planiram od početka mandata zbog toga što je evropska budućnost zemalja Zapadnog Balkana prioritet za Vladu Njemačke i mene lično.

“No nikada ne bih pomislila da ću na ovaj put krenuti u momentu kada su mir i stabilnost glavna pitanja evropska”, rekla je Baerbock i dodala:

“Njemačka će ovdje u vašoj zemlji i na Zapadnom Balkanu biti prisutnija u budućnosti. Zbog toga samo uveli funkciju specijalnog izaslanika. Sretna sam što je salzin taj izbor Manuel Sarrazin.”
“Dolazim ovdje u momentu kada je Evropa suočena sa katastrofa rata. Svjesna sam da se ljudi u BiH ovdje prisjećaju 90-tih godina koji su gledali kako im ubijaju očeve, siluju majke i sestra. Baš zato što se sada dešava rat u Ukrajini važno je posjetiti Balkan, biti u Sarajevu. Moramo se boriti protiv onih u BiH koji ugrožavaju mir. Podržavamo one koji jačaju zemlju, a ne one koji destabiliziraju BiH”, rekla je Baerbock.

Ona je dodala i da je važno da se izbori u BiH održe u planiranom terminu u oktobru i da ne ostaje mnogo vremena za dogovor o Izbornom zakonu.

“Zahvalna sam što je BiH uz nas i uz 141 zemlju UN-a po pitanju agresije Rusije na Ukrajinu”, poručila je njemačka šefica diplomatije.
izvor:SB