ODGOVOR SERGEJA LAVROVA: “Ne planiramo napasti druge zemlje, nismo ni Ukrajinu napali”

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas se obratio medijima nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji.
“Mi smo potvrdili i to na zahtjev same ruske strane da se otvore humanitarni koridori, a sami uzroci i trenuci kada se otvaraju ti koridori se temelje na situaciji na terenu i analize situacije. Trebaju se odabrati najučinkovitije rute kako bi se civili izveli iz gradove. Mi smo podsjetili kolege da je na posljednjem sastanku Rusija predložila konkretne ideje glede nacrta dokumente i oni su uzeli te ideje kako bi o njima raspravili o Kijevu i rekli da će nam dati odgovore vrlo vrzo”, kazao je Lavrov i dodao:

“Mi želimo nastaviti ozbiljan razgovor i to pomoću bjeloruske platforme. Ne samo da razmjenjujemo neke papire nego da se dogovorimo o nekim stvarima o kojima se moramo dogovoriti u kontekstu rješenja ukrajinske krize”.

“U kontekstu sigurnosti na evropskom kontinentu i uzimajući interese svih strana bez iznimke. To je bilo ukratko ono o čemu smo mi danas razgovarali“, kazao je o detaljima razgovora koji je održan danas.
Lavrov je kazao da zadnji izvještaji kažu da “operacija ide po planu”.

“Moram reći da procjene o napretku vojne operacije izrađuje glasnogovornik našeg ministarstva odbrane i predsjednika, a oni kažu da operacija ide po planu. Što se tiče nabavke oružja za Ukrajinu iz inozemstva vidimo koliko je opasno ponašanje naših zapadnih kolega koji su prekršili svoju ulogu i načela time što su dostavljali smrtonosno oružje Ukrajini, uključujući pokretno oružje koje se može prenositi i koje trenutno koriste teroristi i predstavljaju prijetnju civilima i zračnim snagama“.

“Pitamo se žele li naše evropske kolege prekinuti s tom politikom stvaranja prijetnje od Ukrajine prema Rusiji. Nismo dobili odgovore kako će oni kontrolisati cijelu situaciju, i dalje će prijetnje postojati ne samo civilima nego i zračnim snagama“, dodao je Lavrov.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je da li će Rusija napasti nekog drugog osim Ukrajine, a Lavrov je kazao da “ne planiraju i da nisu napali ni Ukrajinu”.
“Ne, ne planiramo napasti druge zemlje, nismo napali ni Ukrajinu. Objasnili smo nekoliko puta da se razvila situacija u Ukrajini koja predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti za Rusku federaciju. Unatoč godinama moljenja, nas se nikada nije saslušalo i to je predsjednik Putin mnogo puta rekao. Otkrili smo neke nove činjenice, u Donjecku i Lugansku teritorijama koje smo oslobodili i to da se planirao napad na te dvije narodne republike i to ovog mjeseca“, ističe Lavrov i dodaje:

“Postoje i neke lako uočljive činjenice glede toga šta je Pentagon činio, koristio biološke laboratorije i eksperimentirao s patogenima iz tih laboratorija na ukrajinskom teritoriju. Čak je Washington javno zanijekao glasine da provode aktivnosti u Ukrajini, to ne iznenađuje“.

Lavrov je kazao da je Ukrajina “nastavila biti slugom zapadnjačkih pokusa”.

“Ukrajina je nastavila biti slugom i oruđem eksperimentalnih zapadnjačkih pokusa i konačno kada je NATO počeo zahtjevati da Ukrajina mora imati puno pravo odlučiti hoće li ili ne u Savez i kada su se postavile vojne baze u Ukrajini i postavili projektili što je bila direktna prijetnja Ruskoj federaciji, i kada počnete propitkivati njen status bez nuklearnog oružja mi želimo vas zamoliti da se pridržavate načela sigurnosti na evropskom kontinentu. Oni su rekli da se može razgovarati o svemu ali da se ne postavlja pitanje slobode i NATO-a“, rekao je Lavrov.
izvor:n1