Vijesti

ODGOVOR SERGEJA LAVROVA: “Ne planiramo napasti druge zemlje, nismo ni Ukrajinu napali”

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov danas se obratio medijima nakon sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji.
“Mi smo potvrdili i to na zahtjev same ruske strane da se otvore humanitarni koridori, a sami uzroci i trenuci kada se otvaraju ti koridori se temelje na situaciji na terenu i analize situacije. Trebaju se odabrati najučinkovitije rute kako bi se civili izveli iz gradove. Mi smo podsjetili kolege da je na posljednjem sastanku Rusija predložila konkretne ideje glede nacrta dokumente i oni su uzeli te ideje kako bi o njima raspravili o Kijevu i rekli da će nam dati odgovore vrlo vrzo”, kazao je Lavrov i dodao:

“Mi želimo nastaviti ozbiljan razgovor i to pomoću bjeloruske platforme. Ne samo da razmjenjujemo neke papire nego da se dogovorimo o nekim stvarima o kojima se moramo dogovoriti u kontekstu rješenja ukrajinske krize”.

“U kontekstu sigurnosti na evropskom kontinentu i uzimajući interese svih strana bez iznimke. To je bilo ukratko ono o čemu smo mi danas razgovarali“, kazao je o detaljima razgovora koji je održan danas.
Lavrov je kazao da zadnji izvještaji kažu da “operacija ide po planu”.

“Moram reći da procjene o napretku vojne operacije izrađuje glasnogovornik našeg ministarstva odbrane i predsjednika, a oni kažu da operacija ide po planu. Što se tiče nabavke oružja za Ukrajinu iz inozemstva vidimo koliko je opasno ponašanje naših zapadnih kolega koji su prekršili svoju ulogu i načela time što su dostavljali smrtonosno oružje Ukrajini, uključujući pokretno oružje koje se može prenositi i koje trenutno koriste teroristi i predstavljaju prijetnju civilima i zračnim snagama“.

“Pitamo se žele li naše evropske kolege prekinuti s tom politikom stvaranja prijetnje od Ukrajine prema Rusiji. Nismo dobili odgovore kako će oni kontrolisati cijelu situaciju, i dalje će prijetnje postojati ne samo civilima nego i zračnim snagama“, dodao je Lavrov.

Jedno od novinarskih pitanja bilo je da li će Rusija napasti nekog drugog osim Ukrajine, a Lavrov je kazao da “ne planiraju i da nisu napali ni Ukrajinu”.
“Ne, ne planiramo napasti druge zemlje, nismo napali ni Ukrajinu. Objasnili smo nekoliko puta da se razvila situacija u Ukrajini koja predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti za Rusku federaciju. Unatoč godinama moljenja, nas se nikada nije saslušalo i to je predsjednik Putin mnogo puta rekao. Otkrili smo neke nove činjenice, u Donjecku i Lugansku teritorijama koje smo oslobodili i to da se planirao napad na te dvije narodne republike i to ovog mjeseca“, ističe Lavrov i dodaje:

“Postoje i neke lako uočljive činjenice glede toga šta je Pentagon činio, koristio biološke laboratorije i eksperimentirao s patogenima iz tih laboratorija na ukrajinskom teritoriju. Čak je Washington javno zanijekao glasine da provode aktivnosti u Ukrajini, to ne iznenađuje“.

Lavrov je kazao da je Ukrajina “nastavila biti slugom zapadnjačkih pokusa”.

“Ukrajina je nastavila biti slugom i oruđem eksperimentalnih zapadnjačkih pokusa i konačno kada je NATO počeo zahtjevati da Ukrajina mora imati puno pravo odlučiti hoće li ili ne u Savez i kada su se postavile vojne baze u Ukrajini i postavili projektili što je bila direktna prijetnja Ruskoj federaciji, i kada počnete propitkivati njen status bez nuklearnog oružja mi želimo vas zamoliti da se pridržavate načela sigurnosti na evropskom kontinentu. Oni su rekli da se može razgovarati o svemu ali da se ne postavlja pitanje slobode i NATO-a“, rekao je Lavrov.
izvor:n1

To Top
$(".comment-click-1420").on("click", function(){ $(".com-click-id-1420").show(); $(".disqus-thread-1420").show(); $(".com-but-1420").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });