ADIS AHMETOVIĆ: “Dodik se danas probao spasiti, vrijeme mu je da ide u političku penziju”

“Nova njemačka vlada, predvođena Olafom Scholzom i Annalenom Bearbock jasno naglašava: Moramo uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju. Bez podrške Njemačke, kao najveće sile u EU, teško bi za BiH bilo realizirati ulazak u Uniju”, ističe na početku razgovora za N1 Adis Ahmetović.
Ipak, po ovom pitanju ostaje optimističan. Nakon šesnaest godina vladavine Angele Merkel, sa Scholzom i Bearbock započinje nova epoha, izričit je izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.

Podsjetimo, tokom današnje posjete šefice njemačke diplomatije Annalene Bearbock Sarajevu, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je izjavio kako se zalaže za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i njeno ostvarivanje statusa kandidata za članstvo u EU.
“Zbog krize parlamenti širom Evrope raspravljaju o BiH”
Ako je tako, komentariše Ahmetović – onda Dodik svojom politikom mora stajati iza tih riječi.

“Neka pokaže da stoji na strani Evropske unije, neka pokaže da stoji iza sankcija Rusiji, da stoji solidarno uz Ukrajinu… do tada, njegove riječi ostaju samo riječi”, zaključuje Ahmetović.

Ipak, zbog krize koja uporno traje – cijela Evropa u svojim parlamentima govori o Bosni i Hercegovini, dodaje njemački izaslanik.

“Ja ostajem pri tome da je Milorad Dodik pogrešna osoba za svoju poziciju. Zato je oktobar ključan. Kad bih imao moć – rekao bih da sankcijama za Dodika, iz razloga što je nemoguće zaboraviti ono što se dešavalo prethodnih mjeseci. Dodik je danas samo probao da se spašava sa takvim izjavama. Mislim da Dodik neće pokazati da stoji iza današnjih riječi, jer mi još uvijek čekamo na odgovor na rat u Ukrajini. Je li Putin agresor? Jeste. Da li je Dodik to rekao? Nije. Da li je jasno pokazao da je solidaran sa Ukrajinom? Nije. Da li je on za sankcije za Rusiju? To, također, nismo čuli. Da li je on za EU i NATO? Dok nam ne ponudi odgovore na ova četiri pitanja – sve do sada rečeno je bilo nestvarno”, zaključuje izvjestilac Bundestaga za Zapadni Balkan.


Podsjetimo, Milorad Dodik je danas medijima saopštio i to kako je šeficu njemačke diplomatije upitao ‘kako smekšati Brisel’ kako bi se za BiH ostvario ubrzani način pristupanja Uniji. Između ostalog, zahvalio se Annaleni Bearbock na interesovanju za BiH, te joj poručio da je prikazivanje ovdašnje situacije nestabilnom samo običan spin.

izvor:N1