ČEDOMIR JOVANOVIĆ O BEOGRADSKIM PROTESTIMA: “Ovo je baš sramota za sve nas, za naš Beograd, našu Srbiju”

Nekoliko hiljada građana okupilo se u petak, 4. marta, u Beogradu na skupu podrške Ruskoj Federaciji, nakon invazije te zemlje na susjednu Ukrajinu tokom koje je do sada ubijeno oko 2.000 civila.

Beogradski protest je organizovan na poziv esktremno desničarska organizacije iz Srbije “Narodne patrole”, a čini se da se u nedjelju, 13. marta, sprema još jedan pod nazivom “Vožnja za Rusiju”.

Tim povodom oglasio se i lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović.

“Ovo je baš sramota za sve nas, za naš Beograd, našu Srbiju. Ako je iko od naroda savremene Evrope stradao u paklu rata, stradali smo mi Srbi. Mi smo narod ljudi koji su kroz istoriju više živeli u begu nego u svojoj kući, očeva koji su više nosili pušku u ruci nego svoje dete, majki i žena koje su bile glava porodice jer je muška pala u ratu. Svaka generacija našeg naroda je ratna generacija. Sada bi ta sudbina da dođe po našu decu kao što je došla po nas devedesetih. I jedino je možemo zaustaviti borbom za mir svakog čoveka, gde god da živi, kojem god bogu da se moli, kako god da se zove”, naveo je.
Ističe kako je historijska sramota Srbije i Srba koji umjesto borbe za mir u Ukrajini danas po Beogradu planiraju skupove podrške ratu koji Rusija vodi protiv te zemlje i tog naroda.

“Istorijska je sramota Srbije i Srba okretanje glave od onih među nama koji umesto borbe za mir u Ukrajini danas po Beogradu planiraju skupove podrške ratu koji Rusija vodi protiv te zemlje i tog naroda koji nas je oslobodio od nacističke Nemačke 1944. godine i među prvima osudio bombardovanje NATO pakta 1999. ‘Z’ sa ruskih tenkova pred kojima beže milioni Ukrajinaca i pod čijim gusenicama nestaju čitavi gradovi nije i ne sme biti simbol sa kojim se identifikuje naš narod, naš Beograd, naša Srbija. Ko Ruse i Rusiju voli neka se moli i bori za mir u Ukrajini, neka pomogne da se zaustavi rat u kojem gine i ruska mladost, neka nam pomogne da zaustavimo ruske kolone pred Harkovom, Odesom i Kijevom pre nego što nemilosrdno rušeći sve pred sobom nepovratno odu putem kojim su pre njih išli jedino nacisti u II svetskom ratu”, piše Jovanović te dodaje:

“Takvu sudbinu ta velika zemlja i njen narod nisu zaslužili baš kao što ni Srbi nisu zaslužili žig genocida u Srebrenici za koji su odgovorni lideri koji su nas tada vodili ali i čitav svet koji ih je gledao nespreman da im se na vreme suprotstavi. Zato jedino osudom ruskog napada na Ukrajinu mi branimo i Kijev i Moskvu. Zato jedino osudom simbola koji nam sa ruskih tenkova u Ukrajini donosi na ulice Beograda mi čuvamo Srbiju i branimo i naš mir ali i mir nesrećne Ukrajine i posrnule Rusije.”
IZVOR:SB