SKANDALOZNE TVRDNJE ŽELJANE ZOVKO: “Za destabilizaciju BiH optužuje Komšića i Turković, a opravdava Putina” – VIDEO

U programu televizije N1 (redakcija u Zagrebu) gostovala je europarlamentarka Željana Zovko, zajedno sa drugim hrvatskim europarlamentarcima. Govoreći ponajviše o aktuelnoj krizi uzrokovanoj ruskom agresijom na Ukrajinu, gosti emisije su se dotakli i problema na Zapadnom Balkanu i eventualnoj mogućnosti da režim Vladimira Putina uzrokuje nestabilnosti u ovom dijelu Evrope pomoću zvaničnika sa kojima već duže vrijeme održava bliske veze.
Govoreći na temu potencijalne destabilizacije BiH, europarlamentarka Željana Zovko je izrekla nekoliko skandaloznih tvrdnji koje se do srži poklapaju sa porukama koje kontinuirano šalje lider SNSD-a Milorad Dodik, a koji je jasno u evropskim centrima moći označen kao “Putinom čovjek”.

Na pitanje koji je najbolji lijek za odupiranje Putinom cilju stvaranja haosa u regiji i Bosni i Hercegovini, Zovko kaže da je to “donošenje izbornog zakona BiH”. Na konstataciju voditeljice emisije da li je to početni korak, Zovko naglašava da je to “i za početak, i za kraj”.

“BiH ima izbore u desetom mjesecu. Sa svih strana imamo stranke koje su željne da izađu na izbore, i u RS i u FBiH. Mi smo nedavno sa izaslanstvom predvođenim Manfredom Weberom bili u Sarajevu gdje smo pokušali učiniti zadnji korak kako bi se bošnjačka strana skupa sa hrvatskom dovela do toga da se konačno postigne sporazum i da profunkcionira Federacija BiH. Da se napravi izborni zakon sljedeći primjer mostarskog sporazuma i tu imamo jedno izvanrednu pomoć od strane viskog predstavnika Borrella, od strane Evropske komisije i od američke strane.

Ja sam ohrabrena u zadnjih nekoliko dana pozitivnim porukama koje dolaze da će se postići neki sporazum i kompromis, što bi onda dovelo da se mogu organizirati izbori, da se BiH okrene kandidatskom statusu”, rekla je Zovko a zatim uputila nekoliko skandaloznih poruka:
“Predsjedništvo apsolutno ne funkcionira zbog nelegitimnog člana Predsjedništva koji sam na svoju ruku donosi neke odluke, imamo ministricu vanjskih poslova koja apsolutno nije pod kontorolom. Sa strane Republike Srpske daju neke svoje izjave… Sve to vuće da treće zemlje da imaju svoj utjecaj tamo. Ukoliko imamo regularan izborni zakon, raspišu se izbori, mi ćemo imati BiH kao stabilnu zemlju i bez te zemlje nema stabilnosti na Zapadnom Balkanu.”

Na pitanje koliko u navedenim procesima RS želi učestvovati i biti faktor koji ce ići u smjeru Evrope a ne vući na drugu stranu, Zovko je negirala da Putin ima u cilju destabilizaciju BiH.

“RS nije jedna stranka. Imali smo sastanke i sa opzicijom. Apsolutno vidimo perspektivu. Svi žele izbore. Ne vjerujem da Putin ima u RS konkretan interes niti mogućnost da djeluje. Možda na nekim deklarativnim izjavama i kroz Vijeće za implementaciju mira (PIC) i kroz OHR i zato sam se dugo godina zalagala da se taj ured izmjesti i da se zatvori jer jedno tijelo UN-a ne bi trebalo biti u jednoj zemlji koja želi imati evropski put i čitava koncentracija treba biti na predstavniku EU (šef delegacije EU u BiH, op. SB) i na evropskom putu BiH”, poručila je Željana Zovko.
POGLEDAJ VIDEO:

izvor:SB