PRIVREDNA KOMORA RS-a: Radovan Višković podržao privremeno suspendovanje akcize na gorivo

Zbog poskupljenja i situacije na tržištu u Privrednoj komori RS-a je održan sastanak nadležnih iz ove institucije i Vlade RS-a. Premijer Radovan Višković predložio je privremeno suspendovanje akciza na gorivo, ali i nultu stopu PDV-a na osnovne životne namirnice.

U četvrtak je najavljen sastanak na nivou entitetskih premijera i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“RS godišnje ako nema akciza na naftu gubi oko 160 miliona KM”, kaže Višković, dodajući da bi trebali akcizu koja je 30 feninga na dizel i 40 pf na benzin da suspendiju na određeno vrijeme.

Premijer RS-a ipak ne isključuje mogućnost da se suočimo sa cijenom goriva od 3 KM, ali kaže da očekuje dosta od sastanka u četvrtak u Sarajevu.

GORIVO ŠAMPION INFLACIJE
“Zbirna, ukupna inflacija u januaru 2022. u odnosu na januar 2021. godine je 6.2 %. Šampion u toj inflaciji je nafta. Rast plata u RS-u je 8,6%. Znači da mjere koje je Vlada radila, na neki način su pokušale peglati tu situaciju po inflatornoj strani. RS plaća gas po 365 dolara na 1.000 kubika, a cijena jutros na berzama je više od 2.200 eura. Jučer je u jednom momentu premašila cijenu od 3.000 eura”, objašnjava Višković.

Na pitanje N1 da li ta cijena za BiH ostaje do maja, Višković odgovara “do daljnjeg”.

Vlada je spremna i da zamrzne cijene brašna za potrošače u RS-u, ali se, kaže Višković o toj opciji još razmatra, kako ona ne bi bila zloupotrijebljena.

Iz Privredne komore RS-a kažu da nema sektora koji nije pogođen.

“Došlo je do određenih situacija da su ljudi u nekoj neizvjesnosti, došlo je do prekida trgovačkih roba, lanaca. Rusija je prva izvoznica pšenice, Ukrajina sedma. Te cijene rastu u posljednjih sedam dana većom dinamikom nego inače”, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore RS-a nakon sastanka sa predstavnicima Vlade RS-a.

Ističe da je potrebna dobra koordinacija na nivou BiH, ali da na ukrajinsko-ruski sukob ne mogu uticati.

Njemačka ulaže ogromne napore da dođe do toga gasa, kaže Ćorić navodeći da će cijene repromaterijala rasti, što bi moglo doprinijeti negativnim trendovima u privredi.

“Vlada opća neizvijesnost, moraju se bukirati robe u narednih 5-6 mjeseci, čak i godinu dana”, zaključuje.
POMOĆ NEZAPOSLENIM
Cijene kartonske ambalaže, primjera radi, poskuplile su i do 50%, a navodi se i poskupljenje struje.

Privrednici koji trpe štete zbog rusko-ukrajinskog sukoba treba da se jave Privrednoj komori i Vladi RS-a.

Premijer Višković istakao je i da je uspješno riješen problem Sberbanke, koju je u RS-u kupila Nova banka.

“100 miliona depozita za jedan dan u ponedjeljak, podignuto je iz Sberbanke Banja Luka”, kaže premijer Viskovic.

Borcima mlađim od 60 godina, nezaposlenim bit će isplaćena jednokratna pomoć od 100 KM pojedinačno, a njih ima preko 10.000 u RS-u.

Vanjskotrgovinska razmjena RS-a sa Rusijom i Ukrajinom prošle godine je, saopćava premijer, iznosila blizu 111 miliona KM.

Platni promet sa Rusijom u narednom periodu bit će odblokiran, optimista je Višković, navodi da je u te pregovore uključena i Centralna banka, a pominje i Deutsche bank.
izvor:n1