DODIK NAPUSTIO SJEDNICU PREDSJEDNIŠTVA: “Ovo je krah ukupnoga sistema – ako pada Ustav, pada i država!”

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu ove institucije.

Kako je poručio, Dodik je zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava Predsjedništva BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodaje da su druga dva člana odbila raspravu, te je napustio sjednicu.

“Danas je srušen svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura, neizvjesno kako ćemo dalje”, kazao je nakon prekida sjednice član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
Sjednica je prekinuta, jer kako Milorad Dodik kaže, druga dva člana Predsjedništva BiH “žele nove presedane”.

“Radi se o udruženom poduhvatu koji čine Komšić, Džaferović i Turković koji krše Ustav BiH ohrabreni od drugih struktura. Svaki pokušaj da se sačuva ustavna struktura danas je srušen i apsolutno je neizvjesno kako ćemo dalje. Jedini izlaz je da se poštuje Ustav gdje se kaže da je Predsjedništvo jedino zaduženo da se bavi vanjskom politikom, nikakva ministarstva ili druga tijela”, rekao je Dodik medijima.

Naglašava da on ne spori integritet bilo koje države, dok druga dva člana Predsjedništva BiH “spore i teritorijalni integritet Srbije.”

“Kako ne sporim teritorijalni integritet bilo koje članice UN-a, tako ne sporim ni Ukrajine. Ali je sada situacija drugačija nego 2014. godine – tada nije bilo rata na teritoriju Ukrajine, nije bilo ovako histerične reakcije jednog dijela svijeta u traženju da se svi povinuju samo njihovim stavovima. Ovdje u Sarajevu se svi podređuju tome – nema rečenice o Ukrajini da se ne uspoređuje sa Sarajevom. Ovo je krah ukupnoga sistema – ako pada Ustav, pada i država – a gospoda su odlučila da sruše Ustav”, rekao je ovo nakon prekinute sjednice Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi N1.

Reporter “Slobodne Bosne” je zabilježio kadrove iz zgrade Predsjedništva BiH.
izvor:SB