NEOČEKIVANI SUSRET U ZAGREBU: Čović se sastao u Banskim dvorima i razgovarao sa Plenkovićem

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjedavajućim Doma naroda PS BiH i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.
Teme sastanka obuhvatile su osudu ruske agresije protiv Ukrajine te grubog kršenja međunarodnog prava, stabilnost i sigurnost na jugoistoku Europe te situaciju u Bosni i Hercegovini s naglaskom na izmjene Izbornog zakona.

U razgovoru o stanju u Ukrajini, Dragan Čović ponovio je kako je stav hrvatskih zvaničnika u BiH u potpunosti usuglašen sa stavovima Europske unije te da snažno osuđuje rusku agresiju i kršenje državnog suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine.

Predsjednik Vlade Plenković izrazio je podršku i solidarnost s ukrajinskim narodom, koji je žrtva ničim izazvane ruske agresije. Predstavio je paket mjera Vlade RH u vezi s pomoći Ukrajini, planom zbrinjavanja izbjeglica, provedbom restriktivnih mjera te daljnjom opskrbom energentima.
Razgovaralo se i o sigurnosnoj situaciji u susjedstvu. Istaknuto je kako je sada osobito važno da Europska unija i međunarodna zajednica daju dodatnu pozornost ostvarenju europske perspektive zemalja u susjedstvu, osobito Bosni i Hercegovini, čiji europski put nema alternative.

Govoreći o stanju u BiH, Plenković i Čović istaknuli su da je vrijeme za ozbiljnost, dogovor i poštivanje Daytonske strukture BiH. Naglašeno je kako je postizanje dogovora o Izbornom zakonu ključno za stabilnost i napredak BiH.

“Pozivam lidere bošnjačkih i hrvatskih političkih stranaka u BiH da što skorije postignu konačni dogovor o izbornoj reformi. Vrijeme je da se izmijeni dosadašnja praksa narušavanja legitimne zastupljenosti i ravnopravnosti Hrvata kao konstitutivnog naroda. Izmjene Izbornog zakona ključan su korak za funkcionalnost, boljitak i europsku perspektivu BiH, koju Hrvatska snažno podupire”, naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1498734159409430528?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1498734159409430528%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slobodna-bosna.ba%2Fvijest%2F239397%2Fiznenadni_susret_u_zagrebu_chovic_razgovarao_sa_plenkovicem.html
izvor:SB