Vijesti

SDS O KRIZI U UKRAJINI: “Dodikova vlast da jasno saopšti stavove”

Na sjednici Glavnog odbora SDS usvojena je politička platforma koja će biti dio politike ova stranke za predstojeće opšte izbore. U platformi su, kako je istaknuto, obuhvaćene sve oblasti, sa fokusom na ekonomiju, a dokument će biti promovisan najdalje krajem marta.

Kako je istakao lider stranke Mirko Šarović, na dnevnom redu bio je i razvoj situacije u regionu i svijetu, sa fokusom na dešavanja u Ukrajini i moguće posljedice po region.

“Govorili smo o tome sa jasnim uvjerenjem da je moguće da se rat završi i da se stvari rješavaju dijalogom”, rekao je Šarović optužujući vlast u Republici Srpskoj da ne reaguje na krizu.

Između redova, Šarović je poručio, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da se vanjska politika Bosne i Hercegovine vodi i kreira u Predsjedništvu, “što se očekuje od člana Predsjedništva, a što on nije učinio”.
“SDS očekuje od vlasti da bude jasna oko stavova o ovoj krizi”, istakao je Šarović uz poruku da SDS i ovu situaciju posmatra principijelno, “poštujemo teritorijalni integritet svake zemlje pa i one koja je sada u ratu”.

Takođe, SDS, napomenuo je Šarović, nikada ne podržava sankcije, “ni one koje su važeće prema Ruskoj Federaciji, ni one moguće prema političkim protivnicima”.

Odgovarajući na pitanje o navodima o pojedincima iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze na ratištu u Ukrajini, Šarović je istakao da postoji zakon koji se primjenjivao i ranije oko sličnih kriza, a koji zabranjuje građanima učešće na stranim ratištima, i zakon, tvrdi, treba da se primjenjuje.

Upitan da prokomentariše 1. mart kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine koji se praznuje u Federaciji Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da “kao što neko ima odnos prema 9. januaru tako je i u Republici Srpskoj, plebiscitarno, 1. mart neprihvatljiv kao praznik”. Zaključio je kako rješenje vidi u postizanju konsenzusa i razdvajanju “onih praznika koji su entitetski, od onih koji su državni i koji bi okupljali sve u Bosni i Hercegovini”.
izvor:SB

To Top
$(".comment-click-1223").on("click", function(){ $(".com-click-id-1223").show(); $(".disqus-thread-1223").show(); $(".com-but-1223").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });