Vijesti

FADIL NOVALIĆ U KLASU: “Lično sam se uvjerio, zalihe brašna i pšenice zadovoljavajuće”-VIDEO

“Rezerve pšenice i brašna su sasvim dostatne, ne samo njihove, nego i drugih mlinova. Rezerve Vlade FBiH su dostatne za višemjesečnu isporuku hrane u FBiH, za sve stanovnike i u tom smislu apeliramo na građane da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Naši proizvođači i Vlada Federacije BiH stoje kao garant iza svega toga”, izjavio je Novalić za Fenu nakon obilaska proizvodnih pogona, te Klasovog mlina, koji je i najmoderniji mlin na Balkanu kapaciteta oko 400 tona.

Novalić je dodao da naročito apeliraju na penzionere da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.

“Trebamo se sjetiti predhodne krize sa koronom kada su također bile vanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno jer smo upravo sa Klasom reagirali sa dodatnih 15 hiljada tona iz Srbije po berzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako”, naglasio je Novalić.

Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.

“Vlada FBiH je prva vlada u jugoistočnoj Evropi koja je, prepoznajući moguće posljedice ukrajinsko-ruske krize, zakazala tu sjednicu sa svim relevantnim faktorima, odnosno predstavnicima proizvođača koji učestvuju u lancu snabdijevanja hranom, energijom i svega onoga što je bitno za život građana”, naveo je Novalić.

Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić je naglasio da je direktoru inspekcijskih službi naredio da kontroliše dosljednu primjenu odluku Vlade FBiH u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.

“Naredili smo da se to strogo poštuje i pazi da neko ne iskoristi ovu situaciju”, dodao je Novalić.

Klas d.d. Sarajevo kao najveća bh. prehrambena industrija, kako je kazao njen direktor Madžid Avdagić, i u dosadašnjem periodu uspješno je odgovarala na sve izazove koje je imala u BiH, počevši od 2014. godine i velikih poplava, pa 2020. godine i problema sa koronom, te danas zbog eventualnih posljedica dešavanja u Ukrajini.

“Klas svoju glavnu sirovinu, odnosno pšenicu kupuje sa tržišta koja u ovom momentu nisu ugrožena, a to su tržišta Srbije, Hrvatske i dijelom tržište Mađarske”, rekao je Avdagić u dijelu fabrike gdje je se upravo obavljao prijem pšenice.

Svaki dan se u Klas dopremi do 1.500 tona pšenice, različitog porijekla i kvalitete, koja je potrebna za dobijanje mješavina za postizanje standardnog i ujednačenog kvaliteta brašna.

Avdagić je naglasio da nemaju nikakvih problema sa snabdijevanjem pšenicom i da njihovi dobavljači kontinuirano poštuju potpisane ugovore.

“Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna prouzrokovane nedostatkom sirovina u BiH”, izjavio je Avdagić.

Dodao je da ovih dana imaju povećanu potražnju njihovih kupaca i da uspijevaju odgovoriti na tu potražnju.

“Također, nastojimo da odgovarajućom raspodjelom, niti jednog dobavljača, odnosno kupaca ne dovedemo u neki nepovoljniji položaj. Naš prioritet su krajnji potrošači, stanovništvo BiH i želimo još jednom poslati poruku da nema potrebe za panikom, imamo dovoljne količine brašna i pšenice, tako da će biti nesmetano snabdijevanje trgovačkih lanaca, a samim tim i kupaca u BiH”, istakao je Avdagić.
POGLEDAJ VIDEO:

IZVOR:SB

To Top
$(".comment-click-1220").on("click", function(){ $(".com-click-id-1220").show(); $(".disqus-thread-1220").show(); $(".com-but-1220").hide(); }); // Infinite Scroll $('.infinite-content').infinitescroll({ navSelector: ".nav-links", nextSelector: ".nav-links a:first", itemSelector: ".infinite-post", loading: { msgText: "Loading more posts...", finishedMsg: "Sorry, no more posts" }, errorCallback: function(){ $(".inf-more-but").css("display", "none") } }); $(window).unbind('.infscr'); $(".inf-more-but").click(function(){ $('.infinite-content').infinitescroll('retrieve'); return false; }); if ($('.nav-links a').length) { $('.inf-more-but').css('display','inline-block'); } else { $('.inf-more-but').css('display','none'); } // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' }); $('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });