Vijesti

RUSIJA ISKORISTILA PRAVO VETA: “Blokirala rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.

Rusija je iskoristila pravo veta da blokira rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu.
Glasalo je 11 za, jedan protiv i tri suzdržana člana Vijeća. Kina, koja je ranije odbila da kritikuje ruski napad i podrži EU zajedničku deklaraciju i uvođenje sankcija Rusiji, bila je u petak među suzdržanim u sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Ujedinjeni Arapski Emirati i Indija također su se odlučili na suzdržanost od glasanja o tekstu koji su načinile Sjedinjene Američke Države. Očekuje se da će nacrt rezolucije sada razmotriti 193-člana Generalne skupštine UN-a.

Rusija je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a. Ruski ambasador pri UN-u, Vasilliy Nebenzia, trenutno obavlja funkciju ovomjesečnog predsjednika Vijeća.

Podsjećamo, ruski napad na Ukrajinu počeo je u četvrtak i brzo se proširio cijelom zemljom dok su ruske snage napale preko kopna, mora i zraka.

SAD su se pridružile EU i Velikoj Britaniji u direktnom sankcionisanju ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskog ministra vanjskih poslova, saopćila je Bijela kuća.

Kanadski premijer, Justin Truedeau, odlučio je podržati odgovor alijanse na rusku invaziju, te je i Kanada uvela direktne sankcije ruskom predsjedniku i njegovom šefu diplomatije.
izvor:N1

To Top