NA DAN NEZAVISNOSTI BIH: “Mirni protesti u Sarajevu”

Na tridesetu godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine održat će se veliki mirni protesti u Sarajevu kod Vječne vatre od 12 do 15 sati.

Na posebno pripremljenoj bini će govoriti brojni ugledni građani na temu “Probudi se Bosno” i o tome kako da izađemo iz ovog začaranog kruga koji traje 30 godina.

Suad Đozić organizator protesta ističe kako žele da sadašnjost i budućnost zasnivamo na građanskoj i funkcionalnoj državi, a samim tim i mirnoj Bosni i Hercegovini.

Povodom ovog događaja, sutra kao najava će se održati sesija Kruga 99 na kojoj će uvodničari biti Emir Ramić, Suad Đozić, Meho Kapo, Dino Salihagić, Sanjin Sinanović, organizatori protesta u BiH, ali i u 40 gradova širom planete.
Bosna i Hercegovina sa svojom hiljadugodišnjom tradicijom života ljudi različitih religija i osobitom kulturom zajedničkog života, danas proživljava još jedan test u svojoj historiji.

Ljubav, tolerancija, međusobno razumijevanje i uvažavanje su u biću prosperitetne Bosne i Hercegovine. Zato danas, na Dan nezavisnosti BiH, pokažimo građansku odlučnost u odbrani vrijednosti Bosne i Hercegovine kao države ravnopravnih i slobodnih građana!

Poruke organizatora protesta su:

1. Na današnji dan 1992. godine 63.4% građana Bosne i Hercegovine je izašlo na referendum i njih 99.7% je reklo „DA“ nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine. U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine bez obzira na njihov etnički, vjerski, rasni ili bilo koji drugi identitet čestitamo 30-tu godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine!

2. Rat protiv Bosne i Hercegovine 1992-1995. godine građani su platili vlastitim životima, gubljenjem bližnjih i imetka, životom u izbjeglištvu širom svijeta. Dejtonskim mirovnim sporazumom 1995 god. ostvaren je mir, ali je Ustavno uređenje BiH rezultiralo nefunkcionalnom državom, zacementiralo nepravde za život, ljudska i politička prava i slobode građana.
3. Nakon 30 godina moramo odlučno reći „NE“ političkom sistemu koji generira diskriminaciju, korupciju i nepravde. Tražimo ista prava za svakog čovjeka i sprečavanje kreiranja vještačkih kriza poput one od prije 30 godina. Etnonacionalistički koncept vlasti proizvodi podjele, aparthejd, korupciju i stranačko pravosuđe koje procesuira samo njihove neistomišljenike, a pristalice štiti od sudskih postupaka;

4. Budućnost koju želimo nije u plemenskoj kohabitaciji tzv. konstitutivnih naroda, već unutar Bosne i Hercegovine na građanskim principima u kojoj će vladati jednakost, pravda, sloboda i solidarnost. Samo u takvom ambijentu moguć je ekonomski, socijalni i opštedruštveni napredak zemlje. Presude Evropskog suda za ljudska prava predstavljaju pravni osnov za pokretanje inicijative za donošenje građanskog ustava kojim se eliminiše koncept konstutivnosti kao ključnog instrumenta susjednih zemalja na razaranju BiH. Građanski ustav BiH nam garantuje jednaka prava na cijeloj njenoj teritoriji i to ne samo u izbornom procesu već i u svim sferama društvenog života;

5. Zato, građani, PROBUDITE SE i uključite u društveni aktivizam. Protesti su naše najjače oružje i moramo biti što masovniji i češći do ostvarenja zajedničkog cilja. Kažimo odlučno „NE“ etnonacionalizmu i podjelama, mijenjajmo depresivnu sadašnjost za budućnost prosperiteta, boljeg života i dobrosusjedskih odnosa.
U ime novih 30 godina, sretan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine! Naš glas je protiv rata, za normalnu i funkcionalnu državu, navodi se u saopćenju organizatora.
izvor:RS